Aktuálně

15. 4. 2014 12:51

Evropský šálek čaje s britskou příchutí

Ve středu 9. dubna 2014 proběhl v Lichtenštejnském paláci další Evropský šálek, tentokrát s britskou příchutí. Veřejná debata nazvaná „Budoucnost Evropské unie – český a britský pohled“ se uskutečnila ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze.

Úvodní slovo pronesla J. E. Jan Thompsonová, velvyslankyně Velké Británie v Praze. Své postřehy k tématu představili Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti, Tim Hemmings, ředitel sekce EU – vnitřní záležitosti z Foreign and Commonwealth Office, a Jiří Hošek, zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii.

Nespokojení Evropané půjdou k volbám

Letošní rok představuje významný mezník pro Evropskou unii, neboť se zcela změní sestava Evropského parlamentu na základě voleb, které proběhnou koncem května, a následně bude také ustavena nová Evropská komise. Jedna z výzev, se kterou se bude muset Evropská unie v nadcházejících letech vypořádat, je všeobecná nespokojenost panující mezi obyvateli členských států. „Lidé jsou sužováni stoupajícími veřejnými výdaji, vysokou nezaměstnaností, zejména v řadách mladých lidí, a také obavami o energetickou bezpečnost, v souvislosti se současným děním na Ukrajině,“ připomněl Tomáš Prouza.

Podle představitelů Velké Británie by se Evropská unie měla zásadně reformovat. Tim Hemmings připomněl projev britského premiéra Davida Camerona z ledna roku 2013, v němž byly vytyčeny tři klíčové oblasti, ve kterých by se měla EU reformovat. Za prvé se jedná o otázku konkurenceschopnosti EU. Z britského úhlu pohledu by se měly zrevidovat unijní pravomoci v oblasti obchodování a také podniknout další kroky k modernizaci vnitřní trhu EU. Za další by měla EU posílit svou demokratickou legitimitu, a to prohloubením odpovědnosti unijních institucí vůči členským státům. V neposlední řadě by Evropská unie měla být flexibilnější, v tom smyslu, že by se neměly lišit podmínky pro členské státy, podle toho, zda jsou či nejsou součástí eurozóny. „Hlavním zájmem Velké Británie je být součástí úspěšné a prosperující Evropské unie,“ uzavřel Hemmings.

Nestačí jen udržovat mír

Jiří Hošek ocenil skutečnost, že se ve Velké Británii živě diskutuje o Evropské unii a posteskl si nad situací v České republice, kde naopak témata vztahující se k EU nejsou pro média dostatečně atraktivní. Zmínil se o „fenoménu“ Nigel Farage, který je předsedou protievropsky orientované strany UKIP a pravidelně se objevuje v televizních a rozhlasových debatách po boku čelných představitelů Británie. Podle Jiřího Hoška tento fakt poukazuje na vyspělost britské politické kultury. „Existence platformy pro veřejnou debatu je jednou z cest, jak docílit efektivnější Evropské unie,“ uvedl Hošek.

Všichni řečníci se shodli na tom, že do budoucna Evropská unie bude muset lépe obhajovat svou existenci před veřejností. Již nedostačuje argument, že EU významnou měrou přispěla k udržení míru v Evropě. Současná společnost čelí novým výzvám a problémům, a tak je třeba informovat širokou veřejnost o tom, jak EU na tyto výzvy reaguje, což je úkol nejen pro politiky, ale také pro média.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie