Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 4. 2015 10:44

Kulatý stůl Strategie EU pro Podunají se věnoval energetické unii

Kulatý stůl v Hrzánském paláci zahájil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.
Kulatý stůl v Hrzánském paláci zahájil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.
Prioritní oblast „Podpora udržitelné energetiky“ Strategie EU pro Podunají uspořádala první národní kulatý stůl zaměřený na energetické výzvy v rámci Podunajského regionu. Debata se uskutečnila ve čtvrtek 9. dubna 2015 a soustředila se na pozici a priority České republiky v energetických makroregionálních otázkách v kontextu aktuálního projektu energetické unie.

Kulatý stůl, který se konal v Hrzánském paláci, pořádal Úřad vlády ČR jakožto koordinátor Prioritní oblasti „Podpora udržitelné energetiky“ makroregionální Strategie EU pro Podunají.  Na jednání se sešlo přes třicet zástupců státní správy, sociálních partnerů, neziskového sektoru, akademické sféry i byznysu a společně diskutovali otázky českých priorit i role České republiky v oblasti energetické spolupráce v Podunajském regionu v návaznosti na nově představenou energetickou unii.

Na kulatém stole byly představeny studie Potenciál integrace trhu se zemním plynem v Podunajském regionu: případová studie Rakouska, Slovenska a České republiky od Institutu ekonomické energetiky při VŠE v Praze a Zpětný tok zemního plynu v Podunajském regionu: současný stav a budoucí výhled výzkumného týmu Masarykovy univerzity v Brně. Vstupem do debaty byly rovněž odborné posudky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy je jedním z největších přínosů Podunajské strategie její přesah přes hranice Evropské unie: „Smysluplnost celé Podunajské strategie se ukazuje tím, že jde za hranice Evropské unie. Že dokážeme na další platformě oslovit i země, pro které to může být důležité, a které jsou dnes mimo Evropskou unii.“ Tomáš Prouza dále dodal, že dalším přínosem Podunajské strategie, a to právě v případě energetiky je, že prioritní oblast „Podpora udržitelné energetiky“ je úspěšnou, aktivní prioritní oblastí s řadou zajímavých, praktických a funkčních aktivit.

Český národní kulatý stůl byl prvním krokem v debatě Podunajského regionu o budoucích energetických výzvách a energetické unii. Výstupem kulatého stolu bude doporučení pro další aktivity Prioritní oblasti „Podpora udržitelné energetiky“ a pozice České republiky, které budou prezentovány v rámci makroregionální debaty v květnu 2015.

Prioritní oblast „Podpora udržitelné energetiky" je jednou z jedenácti prioritních oblastí makroregionální Strategie EU pro Podunají. Česká republika koordinuje energetickou prioritní oblast spolu s Maďarskem.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie