Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2019 19:08

Novinky z Bruselu: Rada GAC k rozpočtu EU, příprava červnové Evropské rady a posilování právního státu v rámci Unie

V úterý 21. května 2019 proběhla v Bruselu Rada pro obecné záležitosti, která se soustředila zejména na víceletý finanční rámec na léta 2021-2027 a na přípravu zasedání Evropské rady v červnu 2019. Českou delegaci vedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Výměna názorů o finančním rámci EU na léta 2021–2027 se týkala především vnější dimenze unijního rozpočtu. ČR v této oblasti podporuje celkové zjednodušení struktury rozpočtu a zvýšení efektivity čerpání prostředků, ale také posílení role členských států v procesu kontroly využívání finančních prostředků. Pro ČR je rovněž důležité zajištění dostatečného financování projektu Východního partnerství.

Posílení role EU na globální úrovni je nyní velmi důležité a nástroj pro vnější rozvojovou pomoc vidím jako prostředek, jak toho dosáhnout. V rozpočtu proto musí být zajištěny adekvátní  prostředky pro vnější akci EU, samozřejmě za předpokladu jejich efektivního využití,“ řekla v rozpravě státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Dalším bodem jednání byla příprava zasedání Evropské rady, která se bude konat 20. a 21. června 2019. Ministři projednali návrh agendy, na níž je Strategická agenda EU, víceletý finanční rámec  a klimatická změna. Členové Evropské rady by se také měli zabývat obsazováním klíčových pozic v institucích EU po evropských volbách.

V závěrečné části jednání byli ministři informováni o dubnové konferenci o evropském semestru v Bukurešti a o květnovém zasedání ministrů kultury a ministrů pro evropské záležitosti v Paříži, které bylo věnováno evropskému kulturnímu dědictví v souvislosti s nedávným požárem v katedrále Notre-Dame. Evropská komise rovněž představila své sdělení o dalším posilování právního státu v rámci Unie. Výměna názorů na toto téma bude i nadále pokračovat. Evropská komise vydá v červenci druhé sdělení, které by mělo obsahovat již konkrétní návrhy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie