Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 3. 2018 10:40

Příprava Evropské rady a situace v Polsku tématem Rady GAC

Tradiční koordinace V4 před jednáním.
Tradiční koordinace V4 před jednáním.
V úterý 27. února se sešli ministři pro evropské záležitosti na zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) a Rady pro obecné záležitosti dle čl. 50 (GAC50). Hlavními tématy diskuzí byla příprava březnové Evropské rady (ER), i Evropské rady dle č. 50, tzn. k problematice brexitu. Evropská komise také představila své odůvodněné stanovisko k právnímu státu v Polsku. V rámci Rady GAC50 seznámil ministry se současným stavem vyjednávání mezi EU a UK unijní vyjednavač Michel Barnier. Českou delegaci vedl státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o první formální zasedání Rady GAC v rámci bulharského předsednictví, bylo jednání zahájeno krátkou prezentací jeho priorit, a to bez substantivní diskuze členských států.

Dále ministři pojednali v rámci přípravy nadcházející Evropské rady předložený anotovaný návrh agendy jednání obsahující následující body: a) implementace předchozích závěrů ER; b) přijetí závěrů ER v oblasti zaměstnanosti, hospodářského růstu a konkurenceschopnosti; c) ostatní body související s aktuálním vývojem a přijetí procedurálních závěrů ke květnovému summitu EU se státy západního Balkánu; d) diskuze v rámci Agendy lídrů k otázce zdanění, zejména v oblasti digitální ekonomiky.

ČR uvítala diskuzi k pokroku v naplňování strategií jednotného trhu, a to rovněž ve světle oslav 25. výročí od vzniku jednotného trhu EU. Státní tajemníkv Aleš Chmelař uvedl, že: „je to příležitost k tomu, abychom zdůraznili dosažené úspěchy a zároveň pokračující práci na odstraňování zbývajících překážek a existujících výzev, zejména v případě jednotného trhu se službami a v oblasti jednotného digitálního trhu“. ČR dále podpořila diskuzi k problematice zdanění digitální ekonomiky a práci na společné evropské pozici.

Dále Komise představila odůvodněný návrh k fungování právního státu v Polsku, a to v souvislosti s aktuálním stavem v zemi a příslibem představitelů polské vlády dosáhnout pozitivního posunu v této otázce do konce února. ČR v této souvislosti zdůraznila, že nezávislé soudnictví je nezbytné pro fungování právního státu a chápe proto důvody Komise obsažené v návrhu. „ČR doufá, že situace bude vyřešena skrze pokračující dialog polské vlády v čele s novým premiérem a Komisí, a to včetně plánovaných jednání na nejvyšší úrovni v měsíci březnu,“ komentoval státní tajemník.

V části Rady věnované brexitu informoval Michel Barnier o aktuálním stavu jednání s UK, kdy se během r. 2018 rozběhla další kola diskuzí s UK. Jejich hlavním tématem je přechodné období. Představitel EK avizoval rovněž vydání návrhu právního textu Dohody o vystoupení UK dne 28. 2. 2018. Tento obsáhlý dokument konsoliduje dosavadní pozice EU-27 a bude po projednání s členskými státy představovat základ pro další jednání s UK již nad konkrétním právním textem. Dále ministři projednali anotovaný návrh agendy nadcházející ER dle čl. 50, která má přijmout pokyny k budoucímu vztahu EU s UK. Státní tajemník Aleš Chmelař vítá: „že otázka vystoupení se posunula do roviny právního textu, jedná se o důležitý krok pro uzavření dohody s UK. Zároveň je načase začít se naplno věnovat otázce budoucnosti, proto vítám i brzké projednání pokynů směrem k březnové ER dle čl. 50, která bude dalším milníkem v této věci".

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie