Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 6. 2014 16:06

Seminář: Co přinese České republice tzv. fiskální pakt

V rámci jarního cyklu pravidelných seminářů uspořádalo Eurocentrum Praha ve čtvrtek 5. června 2014 seminář na téma: Co přinese České republice přistoupení k tzv. fiskálnímu paktu?

Současná vláda schválila přistoupení České republiky k tzv. fiskálnímu paktu 24. března letošního roku. Fiskální pakt neboli Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, byl podepsán 25 členskými státy Evropské unie na zasedání Evropské rady v březnu 2012. Pakt tehdy odmítla podepsat pouze Velká Británie a Česká republika pod vedením vlády Petra Nečase.

Účelem fiskálního paktu je zajistit, aby členské státy dodržovaly přísnější rozpočtovou kázeň, vzájemně koordinovaly své hospodářské politiky a celkově, aby se zlepšila správa eurozóny. Diskuse o konkrétním přínosu fiskálního paktu pro Českou republiku se zúčastnil Tomáš Pavelka z Vysoké školy ekonomické v Praze, Aleš Chmelař ze Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR, dále manažer EU office České spořitelny, Jan Jedlička, a za Hospodářské noviny Marek Hudema.

Dobrá zpráva pro český byznys

V úvodu semináře poskytl Tomáš Pavelka stručný přehled toho, co předcházelo tzv. fiskálnímu paktu. Hlavu IV fiskálního paktu blíže rozebral Aleš Chmelař. Na několika příkladech ilustroval nutnost koordinovat hospodářské politiky jednotlivých členských států EU. Mezi členskými státy panuje vysoká míra propojenosti, tudíž opatření jednoho státu má nevyhnutelný dopad na stát druhý.

Jan Jedlička z České spořitelny představil pohled české podnikatelské sféry na přistoupení ČR k tzv. fiskálnímu paktu. Vzhledem k tomu, že Česká republika je výrazně exportně zaměřená a po vstupu země do EU došlo k výraznému nárůstu objemu vývozu, čeští podnikatelé tento krok vnímají kladně.

Na závěr Marek Hudema zhodnotil zpožděné připojení České republiky k fiskálnímu paktu. Připomněl některé důvody, které vedly k tomu, že se předchozí vláda odmítla připojit k fiskálnímu paktu. Jednalo se mimo jiné o důvody věcné, například otázka výpočtu strukturálního deficitu či skutečnost, že daný pakt stojí mimo právní rámec EU, ale využívá unijní instituce.

 

Reportáž ze semináře o fiskálním paktu přinesl Euroskop.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie