Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2015 16:56

Státní tajemník Prouza: Státy si neumí představit revizi Schengenských pravidel

Zleva portugalský státní tajemník Bruno Maçães, tajemník Tomáš Prouza a německý ministr pro Evropu Michael Roth. zdroj: European Union
Zleva portugalský státní tajemník Bruno Maçães, tajemník Tomáš Prouza a německý ministr pro Evropu Michael Roth. zdroj: European Union
Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro obecné záležitosti, které se uskutečnilo 10. února 2015 v Bruselu. Ministři diskutovali o programu lotyšského předsednictví Rady EU a strategické agendě boje proti terorismu.

Lotyšské předsednictví představilo své hlavní cíle Radě EU pro obecné záležitosti. Následně ministři diskutovali o lotyšských prioritách, které se pod heslem „Inspirovat Evropu“ soustředí zejména na investice a zaměstnanost. Česká republika přivítala lotyšský důraz na posílení jednotného trhu, který je jednou z klíčových českých priorit. Také snahu předsednictví o regulatorní rámec přátelský k malým a středním podnikům ČR jednoznačně podporuje.

Šéfové delegací evropské osmadvacítky měli na programu jednání rovněž strategickou agendu boje proti terorismu, která má být tématem nadcházejícího summitu lídrů EU ve čtvrtek 12. února 2015. Právě příprava agendy evropských summitů patří k hlavním bodům agendy Rady EU pro obecné záležitosti.

Ministři provedli určitou revizi opatření, která byla přijata, a diskutovali o možném směru v této evropské agendě, která se stala prioritou ve světle teroristických útoků v Paříži. „Nikdo nepřichází s novými návrhy. Je to spíše o revizi pravidel, které už máme dispozici a hlavně, zda-li máme dostatek zdrojů pro jejich uplatnění. Velmi často se stávalo, že pravidel na papíře bylo mnoho, ale nikdo je nevyužíval“, přiblížil dnešní jednání český státní tajemník pro EU.

Součástí debat boje proti terorismu je i téma Schengenu a pravidel volného pohybu osob, který je z českého pohledu prioritní. „Na dnešním jednání Rady jednoznačně zaznělo, že si členské státy neumí představit revizi Schengenských pravidel. Pro naprostou většinu zemí je Schengen a volný pohyb osob základem fungování EU a nikdo nemá zájem jej měnit,“ doplnil Prouza.

zdroj: webové stránky Stálého zastoupení ČR při EU

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie