Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 2. 2014 12:56

Švýcarské referendum a volný pohyb osob

Dne 25. února 2014 uspořádalo Eurocentrum Praha seminář s názvem „Švýcarské referendum a volný pohyb osob“.

Švýcarští voliči 12. února letošního roku podpořili návrh na omezení přistěhovalectví, který se vztahuje na všechny cizince, včetně občanů Evropské unie. Celkem 50,3 % Švýcarů, kteří přišli k volebním urnám, se vyslovilo pro toto opatření, přičemž největší podporu mělo v německy mluvících kantonech a naopak nejmenší v kantonech frankofonních.

Konkrétní podoba kvót bude teprve předmětem politické diskuze, nicméně jejich implementace musí proběhnout do tří let od konání referenda. Marek Souček z Odboru koordinace evropských politik Úřadu vlády České republiky nastínil možný dopad výsledku referenda na vztahy mezi Švýcarskem a EU. V minulosti byla mezi těmito partnery uzavřena řada bilaterálních smluv, včetně dohody o volném pohybu osob. Vzhledem k výsledku referenda bude nutné tyto dohody revidovat. Kromě toho bude schválené opatření na omezení přistěhovalectví rezonovat v předvolebních kampaních v letošních volbách do Evropského parlamentu. Imigrace je totiž kromě Švýcarska palčivou otázkou i v jiných evropských zemích, například ve Velké Británii, Francii a Německu.

Matyáš Zrno z Občanského institutu nabídl obecné zamyšlení nad problematikou přistěhovalectví a soužití odlišných národností. Stěhování za prací vedlo k postupnému trvalému usazování cizinců v jednotlivých evropských zemích. V této souvislosti začalo docházet ke střetům kulturních tradic a vyvstala tak otázka, jak přistoupit k otázce přistěhovalectví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie