Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 11. 2015 17:09

Česká republika poskytne větší pomoc při řešení migrační krize, rozhodla vláda

Tisková konference po jednání vlády 20. listopadu 2015.
Tisková konference po jednání vlády 20. listopadu 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky na jednání v pátek 20. listopadu 2015 projednala řadu bodů, které se týkají poskytnutí finančních prostředků a dalších darů v souvislosti s uprchlickou krizí. Patří mezi to například finanční dotace projektu MEDEVAC či dary na pomoc uprchlíkům v regionech původu.

Dnešní jednání vlády začalo minutou ticha, kterou ministryně a ministři uctili památku obětí teroristických útoků v Paříži. Zároveň se dnešního jednání zúčastnil policejní prezident Tomáš Tuhý, který informoval členy vlády o opatřeních v návaznosti na teroristické útoky v Paříži. Ministři vnitra a spravedlnosti se dnes účastnili mimořádného jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, kde probíhala debata o tom, jak bude Evropa na útoky reagovat. Mezi navrhovaná opatření patří například ostraha vnějších hranic či boj proti pašování zbraní.

Pomoc s integrací cizinců

Ministerstvo vnitra připravilo nový komplexní integrační program pro osoby s mezinárodní ochranou, a to ať už formou azylu či doplňkové ochrany. Spočívá na spolupráci státu s obcemi a nestátními aktéry, tedy především církvemi a neziskovými organizacemi. Program, který by měl začít fungovat od začátku příštího roku, pomůže integrovat takzvané přesídlované a relokované osoby včetně uprchlíků, kteří do ČR přijdou v rámci povinných kvót.

Pomoc uprchlíkům v regionech původu

Česká republika udělí další finanční dary na pomoc uprchlíkům v regionech původu. Celkem půjde o 40 milionů korun v rámci programu resortu vnitra zřízeného v lednu 2015. Například 20 milionů korun půjde na rozšíření uprchlického tábora v Iráku, 10 milionů korun přispěje do Regionálního programu EU pro severní Afriku a 10 miliony korun posílí migrační a azylový systém Srbska.

První peněžní dary poskytla vláda v rámci Programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů v roce 2015 už v květnu 2015. Tehdy pomohla Jordánsku a Turecku.

MEDEVAC získal stabilní podporu

Vláda dnes schválila Stálý zdravotně humanitární program MEDEVAC. Chce tak zajistit jeho stabilní podporu a fungování, každý rok bude podpořen částkou 60 milionů korun. MEDEVAC pomáhá zmírňovat dopady násilných konfliktů a přírodních pohrom.

Humanitární program ministerstva vnitra MEDEVAC se ukázal v současné migrační krizi jako mimořádně důležitý a úspěšný. Za posledních několik měsíců pomohly české lékařské týmy v Jordánsku desítkám zraněných syrských uprchlíků, u nichž provedly často velmi komplikované operace. ČR bude v rámci tohoto humanitárního programu pomáhat tam, kde to bude potřeba, i nadále. Od roku 2016 zajistíme financování programu v objemu 60 milionů korun ročně a zaručíme jeho stabilní fungování,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dalšími projednanými body byla například spolupráce ČR se zdrojovými a tranzitními zeměmi migrace či zajištění finančních prostředků na pokračování asistence při přesídlení krajanů v roce 2016. Vláda schválila také poskytnutí peněžního daru Mezinárodnímu centru pro rozvoj migračních politik na realizaci projektu podpory státní správy pro stabilizaci vnitřně vysídlených osob na Ukrajině. Ještě do konce roku centru pošle přes milion korun, v roce 2016 pak přibližně 4 miliony.

Vyhodnocení Akčního plánu na podporu hospodářského růstu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka předložil členům vlády Zprávu o implementaci Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti za třetí čtvrtletí roku 2015. Vládě se v poslední době podařilo prosadit především koncepci sociálního bydlení či zákon o zadávání veřejných zakázek, který je jednou z jejích priorit. Mezi další splněné závazky patří například změny v insolvenčním řízení či rozhodnutí o územně ekologických limitech a surovinová politika. Více o Akčním plánu na podporu hospodářského růstu.

Kompletní výsledky jednání najdete /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady--20--listopadu-2015-137232/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie