Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 11. 2015 16:17

Premiér Sobotka bude v Číně jednat s premiérem, prezidentem i 15 předsedy vlád střední a východní Evropy

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odletěl na oficiální návštěvu Čínské lidové republiky, 21. listopadu 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka odletěl na oficiální návštěvu Čínské lidové republiky, 21. listopadu 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 21. – 27. listopadu 2015 Čínskou lidovou republiku. Během oficiální návštěvy se zúčastní setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy ve městě Su-čou. Jednat bude také s prezidentem a premiérem ČLR a zástupci Šanghaje, Pekingu a provincie Hebei.

Česko-čínské vztahy a jejich rozvoj je jednou z priorit vlády Bohuslava Sobotky a návštěva předsedy vlády v ČLR je dalším důležitým krokem v jejich úspěšném rozvoji.

Do Číny odlétá premiér na pozvání premiéra ČLR, aby se zúčastnil čtvrtého summitu předsedů vlád v rámci iniciativy 16+1. Uskuteční bilaterální setkání s prezidentem a premiérem ČLR. Na této cestě bude předsedu vlády doprovázet ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a zástupci dalších resortů i krajů ČR.

Vzhledem k tomu, že jedním z hlavních témat cesty je spolupráce v oblasti vzájemného obchodu a investic, pojede s vládní delegací do Číny také početná delegace podnikatelů, v čele s prezidentem Hospodářské komory ČR a zástupci vysokých škol.

V rámci oficiální cesty se premiér zúčastní ekonomického fóra, setká se se zástupci provincií Šanghaj, Peking a Hebei. Navštíví šanghajský závod Škoda Auto a setká se s řadou vrcholných představitelů nejvýznamnějších finančních institucí nejen Číny, ale celého světa, jako jsou  Industrial and Commercial Bank of China, China Development Bank a China Construction Bank.

Dalšími tématy návštěvy Číny bude vyjednávání o navázání strategického partnerství s ČLR, finální dokument by měl být podepsán při návštěvě prezidenta ČLR v Praze v příštím roce, oblast zdravotnictví a tradiční čínské medicíny nebo ustavení ČR jako finančního a leteckého centra pro ČLR do regionu střední a východní Evropy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie