Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 9. 2012 16:33

Premiér: Vláda rozhodne o uvolnění trhu s lihovinami

Klíčovým úkolem vlády je obnovení standardního trhu s lihovinami. Řekl to premiér po jednání se zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory a Asociace hotelů a restaurací.

Tisková konference premiéra Petra Nečase v poslanecké sněmovněVýsledkem jednání je shoda na krátkodobých opatřeních, které povedou k uvolnění trhu. Znovu jsem deklaroval zájem vlády nekomplikovat život skutečně poctivým výrobcům, distributorům a podnikatelům v pohostinství,“ řekl premiér po jednání.

Podle předsedy vlády Petra Nečase se účastníci jednání shodli na dopracování opatření dlouhodobějšího charakteru, které povedou k vyloučení opakování podobné tragédie a eliminaci černého trhu. „K základním opatřením patří kontrola dovozu metylalkoholu, který není u nás produkován, ale dovážen do ČR,“ řekl premiér.

Vláda bude o zúžení „prohibice“ jednat ve středu, kdy rozhodne o tom, jaké lihoviny se budou moci objevit v obchodech a restauracích. Zároveň vznikne pracovní skupina složená ze zástupců výrobců a dovozců lihovin, zástupců hotelů, restaurací a ministerstev zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví.

Naší maximální snahou je vytvořit systém, který minimalizuje rizika – je to nezbytné i vzhledem k tomu, co se stalo a i vzhledem k počtu obětí, které tato kauza přinesla,“ dodal předseda vlády s tím, že nyní probíhá kontrola všech represivních orgánů státní správy, aby veřejnost dostala odpověď, zda-li nedošlo k pochybení při dřívějších kontrolách lihovin.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie