Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2016 15:58

Vláda schválila zvýšení minimální mzdy i lepší platové podmínky řidičů autobusů veřejné dopravy

Ministr kultury, předseda vlády, ministryně práce a sociálních věcí a ministr obrany na tiskové konferenci po jednání vlády, 5. října 2016.
Ministr kultury, předseda vlády, ministryně práce a sociálních věcí a ministr obrany na tiskové konferenci po jednání vlády, 5. října 2016.
Koaliční kabinet premiéra Bohuslava Sobotky pokračuje v podpoře a motivaci pracujících. Ve středu 5. října 2016 schválil zvýšení minimální mzdy ze stávajících 9 900 na 11 000 korun, ale také spravedlivější ohodnocení pro řidiče autobusů ve veřejné linkové dopravě. Dále vláda odsouhlasila kompenzace pro horníky, kteří budou propuštěni v souvislosti s útlumem těžby uhlí a uranu, či vyslání českých expertů a lékařů na pomoc v boji proti tzv. Islámskému státu.

Zvýšení minimální mzdy

Kabinet souhlasil, že se minimální měsíční mzda od 1. ledna 2017 zvýší ze současných 9 900 na 11 000 korun. Minimální hodinová mzda vzroste z 58,70 korun na rovných 66 korun.

„Jde o další důležitý krok koaliční vlády v naplňování závazků z programového prohlášení a také důležité opatření vlády pro podporu zaměstnanců a zaměstnanosti v ČR. Za důležité považuji, že na postupném navyšování minimální mzdy je shoda mezi vládou a sociálními partnery,“ řekl ke schválenému návrhu předseda vlády Bohuslav Sobotka (celé vyjádření Bohuslava Sobotky).

Vláda navýšením pokračuje v realizaci svého záměru postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se její úroveň přiblížila 40 % průměrné mzdy, které byly deklarovány v Programovém prohlášení vlády. Při schválené valorizaci minimální mzdy lze v roce 2017 předpokládat zvýšení jejího podílu k průměrné mzdě na 38,2 %.

Jedná se v pořadí o třetí zvýšení minimální mzdy za dva a půl roku mandátu vlády premiéra Sobotky. První růst z 8 500 korun na 9 200 korun proběhl k 1. lednu 2015 a další navýšení o 700 korun zaměstnance čekalo i na počátku letošního roku.

Další informace o návrhu naleznete v detailnější tiskové zprávě.

Růst mezd pro řidiče linkových autobusů

Vláda se shodla na zlepšení platových podmínek pro řidiče autobusů ve veřejné dopravě. Umožnila to dohoda mezi dopravci, zástupci vlády, krajů a zaměstnaneckými odbory.

„Jsem rád, že jsme našli a přijali konkrétní řešení, které zajistí důstojnější platové podmínky pro řidiče autobusů a současně zajistí dobré fungování veřejných služeb v krajích,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (celé vyjádření Bohuslava Sobotky).

Posádkám linkových autobusů se tak od ledna 2017 zvedne nejnižší mzda ze současných 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun za hodinu. Výrazně stoupnou také odměny za čekání mezi spoji, tzv. čekačky – budou činit nejméně 90 % hodinové sazby nejnižší zaručené mzdy.

Kvůli velmi nízkým mzdám je zejména v regionech velký nedostatek řidiček a řidičů. Cílem nařízení tak je i zastavení jejich odchodů a pomocí adekvátních platů za volant autobusů přilákat více zodpovědných lidí.

Další informace o návrhu naleznete v detailnější tiskové zprávě.

Kompenzace pro propouštěné horníky

Vláda dále projednala kompenzace pro havíře, kterým hrozí propouštění kvůli útlumu těžby uhlí a uranu v České republice. Podle schváleného návrhu obdrží ti zaměstnanci, kteří pracovali v hlubinných částech dolů, 8 000 korun měsíčně. V případě povrchových profesí má příspěvek činit 5 300 korun. Podle nařízení bude částka vyplácena po omezenou dobu v rozmezí 3 až 36 měsíců, resp. u nejrizikovější skupiny zaměstnanců nad 50 a nad 55 let věku až v délce 60 měsíců. Bude se týkat lidí, kteří v ohrožené společnosti pracovali nejméně dva roky.

Podpora se dotkne především zaměstnanců těžebních společností v severních Čechách, na Ostravsku, Karvinsku a Vysočině. Jde především o opatření na zmírnění sociálních otřesů, a proto bude příspěvek platit pouze v krajích, kde je nezaměstnanost vyšší než celorepublikový průměr. Další informace o návrhu naleznete v detailnější tiskové zprávě.

Pomoc českých lékařů a instruktorů v boji proti tzv. Islámskému státu

Vláda rovněž potvrdila vyslání českých lékařů a instruktorů, kteří mají posílit pozice iráckých a koaličních jednotek tváří v tvář takzvanému Islámskému státu. Polní chirurgický tým a instruktoři pro irácké bezpečnostní síly budou v zemi působit postupně od konce roku 2016 do roku 2018.

Jejich vyslání je v souladu s mezinárodním právem, neboť bude realizováno na základě oficiálního pozvání irácké vlády. Působení českých sil a prostředků má pomoci řešit příčiny migrační vlny v zemi původu. Krom toho má oslabení takzvaného Islámského státu ve výsledku minimalizovat pronikání islamistických bojovníků do Evropy.

Nejedná se o první pomoc v regionu. Letos v létě Česká republika do Iráku vyslala své specialisty, kteří pomohli se zaškolením iráckých pilotů na letounech L-159. Česká podpora nicméně směřuje převážně k civilnímu obyvatelstvu – letos v srpnu kabinet souhlasil s vysláním pomoci v hodnotě 40 milionů korun na zlepšení životních podmínek obyvatel uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska. V minulosti také zajistil prostředky na elektrifikaci uprchlického tábora v jordánském Zátarí či na rozšíření kapacit uprchlického tábora Ashti v iráckém Kurdistánu. Dále Česká republika poskytla peníze školám přijímajícím syrské uprchlíky v Libanonu či do Sýrie poslala potravinovou pomoc prostřednictvím Světového zdravotnického programu. Další informace o návrhu naleznete v detailnější tiskové zprávě.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/vysledky-jednani-vlady-5-rijna-2016-149527/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie