Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 9. 2013 19:13

Vláda chce zlepšit využití evropských fondů

Ministři před jednáním vlády 18. září 2013 v zasedací místnosti ve Strakově akademii.
Ministři před jednáním vlády 18. září 2013 v zasedací místnosti ve Strakově akademii.
Vláda schválila soubor opatření, která České republice pomohou zlepšit čerpání evropských dotací.

Předložený materiál ministerstva pro místní rozvoj přinesl aktuální analýzu stavu čerpání jednotlivých fondů. „Zpráva navrhuje také některá opatření k zlepšení jejich čerpání,“ řekl po jednání vlády premiér Jiří Rusnok.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle ministra pro místní rozvoj Františka Lukla si vláda jako jednu z priorit stanovila smysluplné dočerpání evropských fondů tohoto období. „Každá miliarda, která by takto zůstala v rozpočtu EU, by byla v kontextu sestavování rozpočtu pro příští rok fatální,“ uvedl ministr Lukl a dodal, že „existuje riziko nevyčerpání částky až ve výši 30 miliard korun v letošním roce.“

Ke snížení nedočerpání alokace, které letos poprvé České republice hrozí, proto vláda schválila konkrétní kroky. Mezi ně patří například rozvolnění pravidla čerpání n+3/2, podle kterého se v letošním roce čerpá významný objem finanční podpory z evropských fondů tak, aby bylo tuto částku možné čerpat ještě v roce 2014.

Dalším opatřením je vyjednání možnosti snížit nevyčerpanou alokaci o částky z neproplacených projektů z důvodu posuzování jejich veřejných zakázek na ÚOHS. „Přezkoumány jsou takto projekty v objemu deseti miliard korun,“ vysvětlil František Lukl. Podobně bude, podle něj, uplatněno také pravidlo o vyšší moci na projekty zasažené povodněmi. „V situaci povodní jsme, podobně jako Německo, neměli kapacitu čerpat evropské dotace,“ řekl ministr.

V souvislosti s kontrolami projektů a operačních programů se pak jedná o vytvoření typových zjištění z kontrol a jejich sdílení. S tím souvisí i jednotná metodika nápravných opatření, která mnohdy zdržují samotné čerpání.

U konkrétních operačních programů pak dojde jednak k vnějším realokacím finančních prostředků mezi operačními programy, tak k realokacím vnitřním, v rámci daného operačního programu. Ty nevyžadují souhlas Evropské komise.

Podle ministra Františka Lukla se realokace týkají například Operačního programu Životní prostředí, „kde hrozí nedočerpání v řádu šesti až osmi miliard korun. Tyto prostředky chceme vnitřními realokacemi přesunout do oblastí, ve kterých je o ně ze strany žadatelů zájem. Částka cca 5 miliard by se pak mohla přesunout do Operačního programu Doprava na opravu komunikací druhých a třetích tříd,“ dodal.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie