Aktuálně

28. 5. 2008 12:13

Přípravy českého předsednictví 2009

Česká republika se musí na tento úkol důkladně připravit, a to nejen z hlediska vhodné volby svých priorit, ale i po stránce organizační a logistické.

Česká republika se ujme předsednictví EU 1. ledna 2009
Předsednictvím EU se obecně rozumí předsedání jedné členské země v Radě Evropské unie a střídá se po šesti měsících. To znamená, že v každém kalendářním roce se o něj dělí dvě země – jedna v první části roku (tj. leden – červen) a druhá země v druhé části (tj. červenec – prosinec). Předsednictví není jen běžnou administrativní funkcí – právě naopak, je jedním z nejdůležitějších nástrojů pro prosazování zájmů jednotlivých členských zemí EU a pro ovlivňování činnosti a chodu celé Evropské unie.
Předsedající země má za úkol svolávat a řídit zasedání Rady EU, usilovat o vytváření všeobecně přijatelných kompromisů a jménem EU také jednat s třetími zeměmi a mezinárodními organizacemi. Rovněž také zastupuje Radu EU při kontaktech s ostatními institucemi EU, zejména pak s Evropským parlamentem a Evropskou komisí.
Pořadí, ve kterém se státy v předsednické roli střídají, schválila Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy dne 13. prosince 2004. Rozhodnutí stanovuje pořadí předsednictví až do roku 2020 a bylo při něm dbáno na střídání zemí podle jejich velikosti i geografické polohy. Česká republika převezme tuto funkci od Francie a bude ji k 1.červenci 2009 předávat Švédsku.

Přípravy ČR na předsednictví
Výkon předsednictví klade mimořádné nároky na celou státní správu předsedající země. Proto se i ČR musí na tento úkol důkladně připravit, a to nejen z hlediska vhodné volby svých priorit, ale i po stránce organizační a logistické. Vlastní příprava zajištění předsednictví je zpravidla zahajována přibližně dva roky před výkonem předsednictví, a to jak na vnitrostátní úrovni, tak i na unijní úrovni formou spolupráce a výměny informací a zkušeností s předchozími předsednickými zeměmi a s generálním sekretariátem Rady. V rámci příprav českého předsednictví probíhá i komunikace s předchozí a následující předsednickou zemí (Francie a Švédsko), s nimiž ČR připravila program tří předsednictví (18 měsíční program).
Přípravu předsednictví mají na starost útvary Úřadu vlády vedené místopředsedou vlády pro evropské záležitosti p. Alexandrem Vondrou (MVEZ). Příprava předsednictví po stránce organizační, logistické i finanční spadá do kompetence PhDr. Jany Hendrichové, náměstkyně Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU a obsahová příprava předsednictví včetně přípravy jeho priorit spadá do působnosti Ing. Marka Mory, náměstka Sekce pro evropské záležitosti pod místopředsedou vlády pro evropské záležitosti.
Rovněž každý resort je zodpovědný za přípravu svých specifických priorit. Příslušní ministři se podílejí na přípravě detailní agendy a vedou jednání s příslušnými zainteresovanými komisaři EU a s ostatními členskými státy.

Organizační a finanční příprava
Pod organizačními přípravami je třeba chápat i vzdělávání státních úředníků, logistickou a bezpečnostní stránku příprav i předávání informací a prezentaci předsednictví. Komplexně by mělo být vyškoleno přes 1000 úředníků. Česká administrativa dočasně posílí o 365 úřednicích míst. Velké budou náklady na posílení Stálého zastoupení při EU v Bruselu, které by ze stávajícího počtu 120 osob mělo narůst na cca 200 zaměstnanců. Organizačně je také nutno kompletně zajistit na 15 akcí vysoké úrovně (na úrovni ministrů a vyšší) včetně doprovodného programu a více než 200 akcí nižší úrovně na území České republiky (v Praze a v dalších regionech). Stovky akcí předsednictví se budou konat v zahraničí, především v Bruselu, Štrasburku a Lucemburku. Předsednictví bude doprovázet jednotný vizuální styl (logo) a využity budu nejrůznější prostředky jeho propagace a medializace (zejména prostřednictvím webové stránky předsednictví, ale i vytvořením propagačních předmětů, tiskovin atp.).
Pokud jde o finanční zajištění, vláda ČR na konci června 2007 schválila finanční a personální zajištění českého předsednictví. Rozpočet předsednictví pro rok 2008 činí 700 milionu korun a 1 mld. korun pro rok 2009). V současnosti je ke schválení vládou připravován zpřesněný rozpočet pro rok 2009.

Obsahová příprava
Každá předsedající země na začátku svého funkčního období předloží Radě EU a Evropskému parlamentu program hlavních cílů, tj. priorit, kterých hodlá v průběhu svého předsednictví dosáhnout. Tyto cíle zpravidla vycházejí z aktuální situace a problémů, kterým EU v daném období čelí, nebo které jsou z hlediska země pro ní prioritní.
Příprava těchto priorit není záležitostí pouze politiků.V rámci konzultačního schématu koordinovaného Místopředsedou vlády pro evropské záležitosti (MVEZ) jsou do příprav zapojení zástupci podnikatelského sektoru spolu se zástupci akademické sféry a neziskové sféry. Jde zejména o možné zapojení do práce meziresortních expertních skupin k dalšímu rozpracování hlavních politických priorit. Konzultován je také Pracovní tým pro EU Rady hospodářské a sociální dohody (RHSD) a Parlament ČR.

Motto předsednictví
Ve spolupráci resortů, Úřadu vlády a Stálého zastoupení ČR při EU již byl vypracován dokument Prioritní oblasti Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v první polovině roku 2009. V dokumentu je formulován hlavní programový okruh a pět dalších důležitých témat, z nichž bude za účasti a spolupráce Evropské komise, Generálního sekretariátu Rady EU a Evropského parlamentu sestaven rámec agendy předsednictví.

Mottem českého předsednictví je „Evropa bez bariér" („Europe without Barriers“).
Hlavní programový okruh obsahuje důraz na konkurenceschopnost, čtyři svobody a liberální obchodní politiku.

Dalšími důležitými již definovanými tématy českého předsednictví v Radě EU jsou:
* Energetika bezpečná a udržitelná – vytvoření společné strategie pro oblast energetiky
* Rozpočet pro budoucnost Evropy – revize rozpočtu a reforma Společné zemědělské politiky
* Evropa jako globální partner – rozvíjení a posilování transatlantických vztahů, vztahů se západním Balkánem a východní Evropou
* Evropa bezpečná a svobodná – další rozvoj prostoru svobody, bezpečí a práva
* Evropa konkurenceschopná a otevřená – důraz na prohlubování konkurenceschopnosti, prosazování čtyř svobod a liberální obchodní politiky

(Euroskop - priority, vládní materiál Prioritní oblasti předsednictví a často kladené otázky)

Předseda Evropské komise ocenil priority
Při své nedávné návštěvě ČR 22. května předseda Evropské komise José Manuel Barroso pochválil předsedu vlády Mirka Topolánka: "Premiér má velice jasné představy o hlavních prioritách. A já je podporuji".
Ocenil tím premiérovu představu o předsednictví, který prioritu odstraňování bariér definoval ve třech oblastech: „Za prvé odstraňování diskvalifikace uvnitř ČR, za druhé odstraňování psychologických bariér a za třetí odstraňování překážek vzájemného obchodu.“

Předsednictví ČR Evropské unii má své logo. Jeho podoba je zatím tajná

Logo pro předsednictví ČR v roce 2009 již má své logo. V souladu s tradicí bude ale jeho podoba zveřejněna až těsně před zahájením českého předsednictví. Podle Koncepce komunikace a prezentace předsednictví České republiky v Radě EU, připravené Sekcí pro předsednictví ČR v Radě EU je právě jednotný vizuální styl jedním z důležitých komunikačních faktorů. Při výběru loga byl kladen důraz na jeho spojitost s ČR a s členstvím ČR v Evropské unii. Nepostradatelnými atributy loga jsou originalita, jednoduchost, srozumitelnost, elegance a důvtip. Vítězný návrh loga byl vybrán ve veřejné soutěži, jednotlivé návrhy posoudila hodnotitelská komise složená ze zástupců odborné veřejnosti a vyhlašovatele. Jednotný vizuální styl bude použit pro všechny nástroje propagace a prezentace předsednictví ČR včetně relevantních aktivit partnerských subjektů, kterým bude udělena záštita místopředsedy vlády pro evropské záležitosti ČR. Na zveřejnění loga, které doprovodí motto "Evropa bez bariér," už česká a evropská veřejnost nebude muset čekat dlouho. "Na následujícím odkazu je k nahlédnutí úplné znění Koncepce komunikace a prezentace předsednictví České republiky v Radě EU

DALŠÍ INFORMACE K TÉMATU
Vicepremiér A.Vondra debatoval s hejtmany o jejich pohledu na české předsednictví

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie