Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Národní ekonomická rada vlády

Národní ekonomická rada vlády

Národní ekonomická rada vlády (dále jen „NERV“) je odborným poradním orgánem vlády pro oblast ekonomických opatření, strategických hospodářských plánů, veřejných investic a systémových reforem.

NERV byl zřízen usnesením vlády ze dne 4. srpna 2010 č. 558 o zřízení Národní ekonomické rady vlády, ve znění usnesení vlády ze dne 18. května 2022 č. 410 o obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády.

Úkolem NERV je iniciovat a navrhovat zásady a parametry reforem klíčových veřejných systémů, které mají dominantní vliv na zdravé veřejné finance, konkurenceschopnost české ekonomiky a transparentnost veřejného sektoru.

Kontext obnovení činnosti NERV

Vláda rozhodla na schůzi ve středu 18. května 2022 o obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády. Zároveň schválila její nový statut a její složení. Národní ekonomická rada vlády má nyní 17 členů z řad renomovaných ekonomů, jejím koordinátorem je David Havlíček.

K obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády jakožto svého poradního orgánu kabinet Petra Fialy přistoupil v reakci na současné problémy české ekonomiky způsobené dopady pandemie nemoci covid-19, neúměrným růstem cen energií a důsledky ruského vpádu na Ukrajinu. NERV se zaměří především na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen dostát zajišťování poskytování veřejných statků a současně zmírnil negativní dopady na reálnou ekonomiku.

Členové NERV

Národní ekonomická rada vlády je složena z předních českých ekonomek a ekonomů, kteří mají dlouholeté zkušenosti v práci pro veřejný i soukromý sektor.

Kontaktní adresa

Úřad vlády ČR,
nábřeží Edvarda Beneše 4,
Praha 1, PSČ 118 01
Telefon: 224 002 111
e-mail: posta@vlada.cz 

Tajemník

Ing. Vladimír ŠTÍPEK, Ph.D.
telefon: +420 224 003 661
e-mail: stipek.vladimir@vlada.cz

Připojené dokumenty