Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 9. 2023 11:07

Aktualizovaný plán obnovy pro moderní Česko právě schválila Evropská komise

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během dnešní návštěvy ČR oznámila, že kolegium komisařek a komisařů přijalo návrh změny prováděcího rozhodnutí Rady o schválení posouzení dodatku k dosavadnímu Národnímu plánu obnovy (NPO). Dokument reviduje vybrané milníky a cíle NPO a také navíc přináší nové reformy a investice. Alokace dosavadního NPO činila cca 179 mld. Kč. Díky využití dodatečných grantů národní obálky pro ČR i půjčky z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) se alokace NPO navýší o cca 49 mld. Kč.

Evropská komise tento návrh celkové aktualizace NPO posoudila během léta a nyní předloží své hodnocení revidovaného a rozšířeného NPO Radě EU k projednání a schválení prostřednictvím přijetí návrhu jejího prováděcího rozhodnutí, k čemuž by mělo dojít zpravidla do čtyř týdnů.

Po přijetí prováděcího rozhodnutí Radou EU dojde mezi Evropskou komisí a ČR k podepsání dohody o financování i dohodě o půjčce. A také k uzavření tzv. provozního ujednání upřesňujícího podmínky milníků a cílů stanovených v přijatém prováděcím rozhodnutí. Následně bude ČR získávat postupně finanční podporu z RRF v jednotlivých splátkách – vždy po vyhodnocení uspokojivého splnění stanoveného souboru milníků a cílů NPO.

Cílem rozšířeného NPO je mimo jiné přispět k plánu REPowerEU na ukončení závislosti na dovozu fosilních paliv z Ruské federace. Součástí dodatku je proto nová kapitola REPowerEU, jež využívá dodatečnou grantovou finanční podporu z RRF. Nová opatření této speciální kapitoly NPO posunou ČR směrem k udržitelnému hospodářskému růstu i k čistší a odolnější energetice.

Kapitola REPowerEU zahrnuje reformy a investice připívající k lepší udržitelnosti, odolnosti a bezpečnosti energetiky díky většímu využití obnovitelných zdrojů energie, vyšší energetické účinnosti a dekarbonizaci dopravy. Půjde např. o posílení distribuční elektrické sítě, komplexní poradenství pro renovace a zateplení budov coby boj proti energetické chudobě i podporu čisté mobility.

Dodatek NPO ovšem obsahuje i další investice a reformy využívající financování z půjčky – investice do dostupného bydlení a digitálních technologií i kybernetické bezpečnosti. Nová opatření financovaná z navýšené grantové národní obálky pak přinesou např. komplexní přeměnu řízení a zavádění digitální transformace veřejné správy, rozvoj a modernizaci infrastruktury v oblasti péče o ohrožené děti, veřejnou podporu výzkumu a vývoje v soukromé sféře i systematickou podporu veřejných investic.

Bližší informace o původním Národním plánu obnovy najdete zde https://www.planobnovycr.cz/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie