Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 6. 2017 15:10

Předseda vlády jednal s vrcholnými představiteli Evropské komise a NATO

Premiér Sobotka jednal v Kramářově vile s vrcholnými představiteli Evropské komise a NATO, 9. června 2017.
Premiér Sobotka jednal v Kramářově vile s vrcholnými představiteli Evropské komise a NATO, 9. června 2017.
V pátek 9. června 2017 jednal předseda vlády Bohuslav Sobotka s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a zástupkyní generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerovou. Hlavními tématy pracovního oběda, který se uskutečnil na okraj Pražské konference o obraně a bezpečnosti DESCOP, byla spolupráce NATO a EU, Bezpečnostní unie a ochrana hranic.

Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že Česká republika podporuje posilování evropské spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, stejně tak je pro ni dlouhodobou prioritou zvyšování spolupráce mezi Severoatlantickou aliancí a Evropskou unií. Významným pokrokem v tomto směru byla Společná deklarace na okraj varšavského summitu NATO v červenci 2016. Vzájemná spolupráce je klíčová zejména pro udržení stability v sousedních regionech. Druhá oblast, kde je tato spolupráce zásadní, jsou hybridní hrozby.

Dalším tématem společného jednání v Kramářově vile bylo setkání NATO na nejvyšší úrovni, které se konalo 25. května 2017 v Bruselu. Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl, že uskutečnění této schůzky považuje za důležitý krok z hlediska dalšího fungování NATO. Aliance zůstává nadále základním pilířem společné euroatlantické obranné architektury a ČR je připravena dále plnit své závazky. Nejbližším cílem je dosáhnout úrovně obranného rozpočtu 1,4 % HDP do roku 2020 a čeští vojáci se budou i nadále účastnit zahraničních operací EU a NATO.

V otázce Bezpečnostní unie hovořil premiér Bohuslav Sobotka spolu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a zástupkyní generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerovou o uskutečněných krocích v oblasti boje proti terorismu, včetně jeho propagace a financování. Shodli se, že zcela klíčové je zintenzivnění výměny informací mezi jednotlivými bezpečnostními orgány členských států.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka znovu zopakoval, že Česká republika považuje ochranu vnějších hranic za základ a nezbytný předpoklad pro bezpečnost občanů EU. Pozitivním krokem proto bylo spuštění evropské pohraniční a pobřežní stráže, na jejíž činnosti se ČR podílí. Dalšími kroky by mělo být zavedení evropského informačního systému pro cestovní povolení, systém vstupu/výstupu a reforma schengenského informačního systému. EU by se měla zaměřit i na zvýšení účinnosti návratových procedur.

Dnes se premiér Bohuslav Sobotka kromě předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerovou setká také s ministrem zahraničních věcí Francouzské republiky Jeanem-Yvesem Le Drianem a francouzskou ministryní obrany Sylvií Goulardovou.  

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie