Aktuality

20. 7. 2012 14:22

TISKOVÁ ZPRÁVA: Vláda byla informována o činnosti Rady vlády pro lidská práva v roce 2011

Dne 18.7.2012 byla vládě předložena Výroční zpráva o činnosti Rady vlády pro lidská práva v roce 2011 informující vládu o činnosti tohoto poradního orgánu v oblasti lidských práv.

Zpráva popisuje členské složení a činnost Rady, činnost jejích pracovních výborů, odbornou činnost a výstupy sekretariátu Rady. Rada v roce 2011 např. schválila podnět ke Strategii paliativní péče navrhující komplexní a cílený přístup k tématu důstojné a přístupné péče o nemocné a umírající. Rovněž projednávala podnět k problematice sterilizací žen v rozporu s právem či otázku chirurgických kastrací sexuálních delikventů, což jsou i přes určitou kontroverzní povahu významné otázky dotýkající se lidské důstojnosti a práv. Sekretariát Rady v roce 2011 zpracovával materiály popisujících situaci v oblasti lidských práv pro vládu ČR a pro mezinárodní organizace jako OSN a Rada Evropy sledující ochranu lidských práv v ČR na základě ratifikovaných mezinárodních úmluv. Výroční zpráva zmiňuje i vládní kampaň „Stop sexuálnímu násilí na dětech“ organizovanou zmocněnkyní vlády pro lidská práva jako předsedkyní této Rady a její aktivity v roce 2011.

Rada vlády ČR pro lidská práva byla zřízena usnesením vlády č. 809 ze dne 9. prosince 1998. Rada je koncipována jako poradní a iniciační orgán vlády pro otázky ochrany lidských práv. Kromě toho dohlíží na dodržování ochrany lidských práv včetně příslušných mezinárodních úmluv a podává o tom vládě zprávy a doporučení. Je složena ze zástupců státní správy a z odborníků z občanské společnosti a akademické sféry.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X