Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 5. 2013 18:15

Premiér: Hledáme shodu pro schválení finanční ústavy

Na pracovní jednání dnes předseda vlády Petr Nečas pozval předsedy politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Důvodem bylo zahájení jednání k ústavnímu zákonu o finanční ústavě.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiér po jednání řekl, že k setkání ho vedly dva důvody: potřeba ústavní většiny ke schválení zákona v parlamentu a fakt dlouhodobého vlivu na veřejné finance, který přesahuje krátkodobý horizont. „Potřebujeme ústavní většinu v obou komorách, kompromis tak musí být širší. Jedná se rovněž o záležitost dlouhodobého vývoje veřejných financí,“ řekl premiér Nečas.

Výsledkem dnešního jednání je dohoda na dalším postupu, který povede ke schválení finanční ústavy v parlamentu. Následovat bude připomínkové řízení a budou podány pozměňovací návrhy, které projednají jednotlivé strany. Poté se opět společně sejdou k dalšímu projednání. „Není zatím nalezen výsledný kompromis. Dále bude jednáno o tom, zda je možné vázat podobu ústavního zákona s dalšími právními akty. Pro ODS je to neschůdná cesta, nicméně o obsahu ústavního zákona i prováděcího zákona jsme připraveni dále jednat,“ dodal předseda vlády.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že sociální demokracie požaduje takovou úpravu zákona, která umožní vládě do budoucna pružněji reagovat v případě hospodářského poklesu. „Domníváme se, že by v zákoně měla existovat výjimka, která by při vyšším hospodářském poklesu umožnila vládě rozpočtově reagovat.“

Zákon by podle Bohuslava Sobotky neměl omezovat výdaje na financování zdravotní péče a důchodů: „Ustanovení zákona by neměla znemožnit financování zákonem garantované zdravotní péče, a také výplatu starobních důchodů,“ dodal.

Premiér Nečas k dalšímu postupu přípravy návrhu ústavního zákona k finanční ústavě poznamenal, že termín dalšího jednání stran je v horizontu dní. Očekává tak náměty partnerů, o kterých je připraven jednat. V zájmu politického kompromisu je připraven diskutovat o určitých korekcích. „Za ODS nejsme připraveni diskutovat, a je pro nás nepřijatelné spojovat přijetí těchto dvou zákonů s jakoukoli jinou právní normou. To je pro nás nepřekročitelný limit,“ dodal předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie