Aktuálně

19. 5. 2008 9:57

Zahraniční cesty premiéra M. Topolánka: Souhrnná zpráva

Předseda vlády ČR v minulém týdnu oficiálně navštívil státy Latinské Ameriky a Afriky. Vládní portál přináší souhrnnou zprávu o účelu a výsledcích mezinárodních aktivit premiéra M. Topolánka.

Obecně o zahraničních cestách

Oficiální i pracovní zahraniční cesty po evropských i neevropských destinacích jsou neoddělitelnou a neopominutelnou součástí práce předsedy vlády, představující výkon zahraniční politiky na nejvyšší úrovni. Mezi stěžejní cíle těchto cest patří :
1. Představení ČR jako předsednické země. V tomto období je patrně nejvýznamnější součástí premiérových tzv. předpředsednických cest příprava a propagace nadcházejícího předsednictví České republiky v radě Evropské unie. Premiér se především věnuje představování priorit našeho předsednictví, podpoře příprav jednání na nejvyšší úrovni, přípravě témat a pozic ČR pro nejrůznější vyjednávání.
2. Ekonomická diplomacie. Zahraniční cesty významnou měrou podporují vzájemný obchod hostitelských států s Českou republikou. V této oblasti je třeba zmínit spolupráci s Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a dopravy a jinými subjekty, které zajišťují podnikatelskou delegaci, která premiéra na cestách doprovází a jedná o dalšíc kontraktech. O tom, kteří podnikatelé či organizace tvoří podnikatelskou misi, rozhoduje právě Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy či jiný podobný subjekt na základě stanovených kritérií.
3. Stabilizace země či regionu, která se nachází v procesu transformace nebo nestability.
4. Ocenění pokroku na cestě k liberální demokracii, poskytnutí expertní pomoci, sdílení a výměna zkušeností, rozvojová spolupráce a koordinace postupu.

Kapverdská republika

V úvodu krátkého zhodnocení cesty předsedy vlády do této země je třeba zdůraznit, že během dlouhého letu z Prahy do jižní Ameriky je třeba z hlediska bezpečnosti letu uskutečnit mezipřistání. Právě taková mezipřistání jsou vždy beze zbytku využita k jednání s nejvyššími představiteli dané země. Není-li takové jednání možné, premiér se soustředí na propagaci české kultury a setkání s českými krajany. Kapverdská republika byla pro účely takového mezipřistání zvolena zejména v reakci na uznání specifického statutu ve vztazích mezi Evropskou unií a Kapverdami uzavřením Dohody o zvláštním partnerství (na podzim roku 2007).

Premiér M. Topolánek je prvním předsedou vlády postkomunistických zemí, který tento stát navštívil. Jednal zde mimo jiné o ekonomické spolupráci ČR s Kapverdami, které jsou ve srovnání s ostatními zeměmi západní Afriky hospodářsky nadprůměrně rozvinuté (od 1.1. 2008 mají Kapverdy statut středně rozvinuté země). Premiér návštěvu využil k propagaci české kultury prostřednictvím výstavy o historii českého komixu a připomenutí českého sokolství, které se na Kapverdách dodnes těší velké oblibě.

Kolumbijská republika

Z již uvedených cílů zahraničních cest předsedy vlády lze v souvislosti s touto návštěvou jmenovat zejména podporu demokratizace a stabilizace tohoto latinskoamerického státu. K prioritám současného prezidenta Alvara Uribeho Véleze patří řešení špatné sociální situace v zemi a boj proti nelegálním ozbrojeným skupinám, které operují na území Kolumbie. Ostatně témata řešení boje proti chudobě a problémů s paramilitárními skupinami patřila k summitu Evropské unie, zemí Latinské Ameriky a Karibiku (EU-LAC), kterého se premiér následně zúčastnil. Součástí jednání české delegace v čele s premiérem a kolumbijské strany byla také ekonomická spolupráce. Jednání v tomto směru dopadla podle premiérových slov nad očekávání pozitivně. Podrobné informace o průběhu a výsledcích oficiální návštěvy (bilaterální vztahy, ekonomická a rozvojová spolupráce) Kolumbie nabízí níže připojená zpráva.

Summit EU-LAC

Tento summit představuje jedinečnou příležitost multilaterálních jednání s politickými představiteli Latinské Ameriky, která představuje významný region pro všechny státy Unie. Zájmem EU je odvrátit riziko regrese demokracie v těchto státech, které patří k jejím důležitým ekonomickým partnerům. M. Topolánek zde vedl jednu z panelových diskusí. Jako premiér vlády země, která bude předsedat v Radě EU, se zde věnoval zejména diskusi o demokratické otevřené společnosti a zprostředkování poselství Unie o možnosti zabezpečení základních lidských potřeb bez rušení soukromého vlastnictví. Zdůraznil přitom zásadní roli rozvoje vzdělanosti.

Republika Mali

Návštěva maliského státu měla tři hlavní pilíře: 1. ocenění pokroku tohoto státu, 2.diskuse o vzájemných ekonomických relacích a 3. rozvojové spolupráci.
Mali představuje jeden z mála stabilních států prezidentského typu v regionu, který není otevřeně zmítán náboženskými rozpory. Přestože se jedná o jeden z nejchudších států Afriky, v posledních letech vykazuje stabilní růst HDP o cca 5%. Maliská republika je donorskými zeměmi, zejména USA, považována za příkladnou zemi. Stát aktivně spolupracuje s Mezinárodním měnovým fondem při implementaci jím navržených reforem, včetně realizace nepopulárních kroků. Režim je hodnocen jako politicky i ekonomicky stabilní, otevřený, v regionálním kontextu demokratický, umožňující fungování nezávislého tisku. Premiér během setkání s politickými představiteli Mali výrazně ocenil iniciativu tohoto státu na úrovni OSN, vedoucí směrem k zastavení šíření tzv. SALW (Small Arms and Light Weapons, lehkých ručních zbraní). V Mali je zakázána jejich výroba, export a import). Premiér zdůraznil, stabilizační roli Maliské republiky v regionu a podpořil současnou politiku tohoto státu.

Související odkazy:

Premiér M. Topolánek v Kapverdské republice jednal se svým protějškem o ekonomické spolupráci obou zemí
Předseda vlády M. Topolánek v Kolumbii pozval prezidenta A. Uriba na návštěvu ČR - detailní zpráva z oficiální návštěvy Kolumbie s fotogalerií
Informace z tiskové konference premiéra v kolumbijské Bogotě
Informace o summitu EU-LAC
Zpráva o účasti premiéra M. Topolánka na summitu EU-LAC - zpráva nabízí zvukový záznam komentáře premiéra o summitu
Fotogalerie ze summitu EU-LAC
Informace o oficiální návštěvě premiéra v Maliské republice - zpráva doplněna o fotogalerii

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie