Aktuálně

24. 1. 2013 16:16

Výsledky 111. zasedání LRV dne 24. 1. 2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 111. zasedání ve čtvrtek 24. ledna 2013 následující návrhy zákonů:

1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr pro místní rozvoj Ing. Kamil Jankovský) č.j. 1265/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je zvýšit ochranu spotřebitele, navrhovaná úprava se týká především úpravy povinného pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku. Snahou navrhovaného zákona je eliminovat postupy některých pojišťoven, které v případě úpadku cestovní kanceláře navracejí zákazníkům pouze část vložených prostředků. Takový postup je podle předkladatele návrhu novely zákona v rozporu se zákonem č. 159/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a se směrnicí Rady 90/314/EHS o souborných službách pro cesty, pobyty a zájezdy, která byla do zákona č. 159/1999 Sb. implementována. Dalším z cílů návrhu zákona je upřesnění ustanovení týkajících se pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, zejména rozšíření povinného pojištění záruky pro případ úpadku o krytí finančních prostředků, které spotřebitel zaplatí za poukaz na zájezd, zlepšení informovanosti spotřebitele o tom, která cestovní kancelář pořádá zájezd prodávaný zprostředkovatelem, zpřísnění podmínek koncese pro provozování cestovní kanceláře, upřesnění právní úpravy dozoru správních orgánů nad činností cestovních kanceláří a cestovních agentur a zavedení správního trestání. Navrhovanou novelou dotčenými subjekty jsou spotřebitelé (klienti cestovních kanceláří a cestovních agentur); návrhem zákona dojde k posílení jejich ochrany (v případě úpadku cestovní kanceláře) a ke zlepšení jejich informovanosti; provozovatelé cestovních kanceláří a cestovních agentur; pro provozovatele cestovních kanceláří se zavádí mimo jiné povinnost vést průkaznou evidenci o počtu prodaných zájezdů a výši tržeb za tyto zájezdy, o počtu prodaných poukazů na zájezd včetně výše tržeb za tyto zájezdy; pojišťovny poskytující pojistný produkt pojištění záruky pro případ cestovní kanceláře; povinnosti pojišťoven rozšiřuje novela o krytí poukazů na zájezdy v rámci povinného pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, ukládají se jim nové informační povinnosti ve vztahu k Ministerstvu pro místní rozvoj a upřesňují se podmínky sjednání povinného pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona přerušila.

2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (předkládá ministr financí Ing. Miroslav Kalousek) č.j. 465/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je zefektivnit, zrychlit a zjednodušit procesy nakládání s  majetkem státu, a to například zrušením schvalovacího oprávnění Ministerstva financí při převodech nemovitého majetku státu do vlastnictví nestátních subjektů; současně byla posílena úloha Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v oblasti nakládání s  nepotřebným majetkem státu. Návrhem je rovněž rozšířena možnost zřizovatele, věcně příslušných ústředních správních úřadů vyhradit si schvalování vybraných majetkových dispozic vůči řízeným organizačním složkám státu a státním organizacím (při převodu věcí, které mají strategickou povahu nebo značnou peněžitou hodnotu, si schválení příslušné smlouvy může vyhradit vláda). Ke zvýšení transparentnosti a posílení protikorupčního prostředí při nakládaní s majetkem státu by měla přispět úprava týkající se centrálního registru majetku státu a centrálního registru administrativních budov. Návrh zákona obsahuje rovněž nezbytné návrhy novel souvisejících zákonů.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

3. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) č.j. 1125/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je odstranění nedostatků stávající právní úpravy týkající se jak výkonu vazby, tak i výkonu trestu odnětí svobody, na které opakovaně upozorňují Veřejný ochránce práv, Evropský výbor pro zabránění mučení i státní zástupci vykonávající dozor nad výkonem vazby a výkonem trestu odnětí svobody. Návrh změn vychází také z praktických zkušeností Vězeňské služby získaných při aplikaci stávající právní úpravy. Provedenými změnami má být dosaženo jednak ekonomických úspor, ale také zpřesnění práv a povinností obviněných a odsouzených a zvýšení bezpečnosti ve věznicích. Změny zákona upravujícího výkon vazby spočívají zejména v nové úpravě podmínek umísťování obviněných ve vazebních věznicích, zpřesnění práv a povinností obviněných a jednoznačném stanovení některých povinností obviněných přímo v zákoně o výkonu vazby, doplnění způsobu úhrady poskytnuté zdravotní péče, která není hrazena ze zdravotního pojištění, konkretizaci nákladů spojených s výkonem vazby a úpravě podmínek soudního přezkumu pravomocně uložených kázeňských trestů. Novelizace zákona o výkonu trestu odnětí svobody zahrnuje zejména vymezení účelu trestu, na nějž pak navazují další instituty upravené zákonem o výkonu trestu odnětí svobody, zpřesnění práv a povinností odsouzených a jednoznačném stanovení některých povinností přímo v zákoně o výkonu trestu odnětí svobody, nahrazení sociálního kapesného poskytovaného odsouzeným bez finančních prostředků balíčkem obsahujícím nezbytné osobní potřeby, konkretizace nákladů spojených s výkonem trestu odnětí svobody a vytvoření podmínek pro zlepšení jejich vymáhání a novou úpravu umísťování velmi nebezpečných odsouzených do oddělení se zesíleným stavebně technickým zabezpečením.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska, ve kterém současně upozornila na rizika spojená s některými navrženými procesními postupy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X