Aktuálně

7. 2. 2013 15:15

Výsledky 112. zasedání LRV dne 7. 2. 2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 112. zasedání ve čtvrtek 7. února 2013 následující návrhy zákonů:


1. Návrh zákona o zvláštních řízeních soudních (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) – č.j. 1350/12.

Předložený návrh zákona je součástí navrhovaných právních úprav, které v oblasti civilního soudního řízení navazují na rekodifikaci soukromého práva hmotného. V rámci těchto právních úprav je navrhována novelizace stávajícího občanského soudního řádu a přijetí předloženého nového zákona o zvláštních řízeních soudních. Tento nový zákon upravuje samostatně civilní soudní řízení v nesporných a jiných zvláštních věcech při subsidiárním použití občanského soudního řádu. Návrh zákona o zvláštních řízeních soudních obsahuje taxativní výčet všech nesporných řízení a jiných řízení, která nejsou svou povahou jednoznačně nesporná, ale budou podléhat režimu tohoto zákona a současně obsahuje obecná pravidla, společná všem řízením v tomto zákoně upraveným.

V projednávání tohoto návrhu zákona bude Legislativní rada vlády pokračovat dne 14. února 2013.


2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.) – č.j. 43/13.

Cílem předloženého návrhu zákona je zefektivnit chod insolvenčního řízení, řešit problémové oblasti (např. způsob určování insolvenčních správců, uplatňování nároků v insolvenčním řízení včetně úpravy postavení zajištěných věřitelů, oddlužení), na které poukázala aplikační praxe prostřednictvím veřejné konzultace iniciované předkladatelem. Navrhovaná právní úprava si rovněž klade za cíl posílit transparentnost insolvenčního řízení a snížit administrativní zátěž všech subjektů tohoto řízení. Součástí předloženého návrhu zákona je i návrh harmonizace insolvenčního zákona s novým občanským zákoníkem. K návrhu zákona je připojen související návrh novely zákona č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších předpisů.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X