Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 4. 2013 13:13

Výsledky 118. zasedání LRV dne 18.4.2013

Legislativní rada vlády projednala na svém 118. zasedání ve čtvrtek 18. dubna 2013 následující návrhy zákonů:


1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr dopravy Ing. Zbyněk Stanjura) - č.j. 586/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je přizpůsobit právní úpravu novým společenským potřebám a nárokům. Předložený návrh zákona obsahuje zejména
- změny a rozšíření dosavadní nedostatečné právní úpravy provozování přístavů
a povinností provozovatelů přístavů v reakci na zkušenosti z praxe,
- doplnění zákona o vnitrozemské plavbě o novou úpravu pravidel plavebního provozu, kde budou stanoveny primární práva a povinnosti účastníků plavebního provozu směřující k zajištění bezpečnosti a plynulosti plavby, pravomoc plavebního úřadu k vydávání individuálních správních aktů a opatření obecné povahy a sankce za nedodržení zákonných povinností, v prováděcím předpise pak budou upraveny některé podrobnosti,
- změnu dosavadní obtížně aplikovatelné úpravy vymezování části vodní cesty k provozování některých plavidel rekreačního či sportovního užití se specifickými nároky na bezpečnost plavebního provozu,
- dílčí změny a doplnění úpravy technické způsobilosti a technických prohlídek plavidel,
- nezbytnou vnitrostátní implementaci dosud nezapracované úpravy práva Evropské unie týkající se oblasti přepravy nebezpečných věcí a oblasti práv cestujících při cestování na vnitrozemských vodních cestách do zákona o vnitrozemské plavbě, a
- související změny vodního zákona a zákona o správních poplatcích, v němž se navrhuje úprava stávajících a zavedení nových správních poplatků.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr pro místní rozvoj Ing. Kamil Jankovský) - č.j. 1265/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je zvýšit ochranu spotřebitele. Navrhovaná úprava se týká především zpřesnění úpravy povinného pojištění cestovních kanceláří pro případ úpadku. Snahou navrhovaného zákona je eliminovat postupy některých pojišťoven, které v případě úpadku cestovní kanceláře navracejí zákazníkům pouze část vložených prostředků. Takový postup je podle předkladatele návrhu novely zákona v rozporu se zákonem a se směrnicí Rady 90/314/EHS o souborných službách pro cesty, pobyty a zájezdy, která byla do zákona č. 159/1999 Sb. implementována.
Dalším z cílů návrhu zákona je zpřesnění ustanovení týkajících se pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, zlepšení informovanosti spotřebitele o tom, která cestovní kancelář pořádá zájezd prodávaný zprostředkovatelem, zpřísnění podmínek koncese pro provozování cestovní kanceláře, upřesnění právní úpravy dozoru správních orgánů nad činností cestovních kanceláří a cestovních agentur a s tím souvisejícího zavedení správního trestání.
Navrhovaná právní úprava se týká
- spotřebitelů (klienti cestovních kanceláří a cestovních agentur); návrhem zákona dojde k posílení jejich ochrany (v případě úpadku cestovní kanceláře) a ke zlepšení jejich informovanosti;
- provozovatelů cestovních kanceláří a cestovních agentur; pro provozovatele cestovních kanceláří se zavádí mimo jiné povinnost vést průkaznou evidenci o počtu prodaných zájezdů a výši tržeb za tyto zájezdy;
- pojišťoven poskytujících pojistný produkt pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře; pojišťovnám se ukládají nové informační povinnosti ve vztahu k Ministerstvu pro místní rozvoj a upřesňují se podmínky sjednání povinného pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Legislativní rada vlády doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska.

3. Návrh věcného záměru zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel (předkládá ministr dopravy Ing. Zbyněk Stanjura) - č.j. 207/13.

Cílem předloženého návrhu věcného záměru zákona je zkvalitnit vzdělávání řidičů motorových vozidel a odstranit nedostatky současného stavu v této oblasti s cílem zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.
Nová právní úprava mění pohled především na provádění přípravy a zkoušek nových řidičů a uchazečů o získání osvědčení profesní způsobilosti a nahrazuje úpravy dosud obsažené v zákoně č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a v prováděcích právních předpisech k tomuto zákonu.
Zatímco podle platné právní úpravy provádějí zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel v přenesené působnosti obecní úřady obcí s rozšířenou působností, předložený návrh věcného záměru počítá s vytvořením jednotné zkušební organizace bezprostředně podřízené Ministerstvu dopravy. Současně má dojít k zásadní změně v pojetí této zkoušky, jejímž podstatným zpřísněním má být vyvolán tlak na zvýšení kvality přípravy osob připravujících se na získání řidičského oprávnění. K podstatné koncepční změně má dojít také v oblasti zdokonalování odborné způsobilosti řidičů profesionálů, kde má být těžiště systému spočívající podle platné úpravy v povinném vstupním školení značného rozsahu přeneseno na zkoušku, u níž má dojít ke zvýšení náročnosti včetně rozšíření o případovou studii a o praktickou část a tím i ke zvýšení způsobilosti prověřit připravenost řidičů. Provádění této zkoušky má také přejít na nově zřízenou zkušební organizaci.

Legislativní rada vlády projednávání  návrhu věcného záměru zákona přerušila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X