Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

16. 2. 2022 9:25

Legislativní rada vlády projednala návrh zákona o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro

Legislativní rada vlády na svém 259. zasedání, které se konalo ve čtvrtek 10. února 2022 a které se stejně jako předchozí zasedání uskutečnilo z důvodů přetrvávajících opatření proti šíření onemocnění COVID-19 prostřednictvím videokonference, projednávala návrh zákona o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro a s ním související návrh doprovodného změnového zákona.

Návrh zákona o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro a s ním související návrh doprovodného změnového zákona předložilo vládě Ministerstvo zdravotnictví. Obsahem návrhu zákona je jednotná a komplexní úprava regulace v oblasti zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro, která má nahradit dočasnou právní úpravu obsaženou ve dvou zákonech, a to v zákoně č. 89/2021 Sb., který v současné době upravuje problematiku zdravotnických prostředků, a v zákoně č. 268/2014 Sb., ve znění pozdějších předpisů, který reguluje problematiku diagnostických zdravotnických prostředků in vitro. K oběma návrhům zákonů byla vedena obsáhlá diskuze, která se vedla například nad úpravou etické komise, jakožto nezávislého orgánu poskytovatele zdravotních služeb, který provádí etický přezkum klinické zkoušky zdravotnického prostředku nebo studie funkční způsobilosti diagnostického zdravotnického prostředku in vitro, nastavením přestupků nebo nad problematikou náhrad výdajů za provedení odborných úkonů Státním ústavem pro kontrolu léčiv. S ohledem na charakter připomínek, které k návrhům zákonů členové Legislativní rady vlády vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jejich projednávání za účelem úpravy jejich textů podle připomínek a doporučení Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X