Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

4. 4. 2013 15:57

Legislativní rada vlády schválila novelu zákona zvyšující transparentnost financování politických stran

Ke zprůhlednění financování politických stran a politických hnutí by měla přispět novela zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, kterou na svém zasedání ve čtvrtek 4. dubna projednala a doporučila vládě ke schválení Legislativní rada vlády.

Návrh novely zákona zavádí povinnost politickým stranám a politickým hnutím využívat ke svému financování pouze tzv. transparentní účet, umožňující každému prostřednictvím internetu sledovat veškeré platební transakce na účtu. Návrh dále požaduje, aby politické strany a politická hnutí povinně zveřejňovaly na internetu výroční finanční zprávy.
Návrh naopak neobsahuje stanovení finančních limitů na výdaje volebních kampaní, které by měly být předmětem úpravy ve volebních předpisech, kam systematicky náleží.

Legislativní rada vlády schválila také návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí

Návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí má za cíl přizpůsobit právní úpravu daně z nabytí nemovitých věcí změnám v oblasti soukromého práva, zajistit vyšší efektivitu výběru daně a snížit administrativní náročnost správy daně pro správce daně i poplatníky.

Návrh přináší zásadní změnu v osobě poplatníka daně.

Nově by ve všech případech měl daň z převodu nemovitosti platit kupující, tedy nabyvatel nemovitosti. Současně má dojít ke zrušení institutu ručitele daně.

Tato změna má zlepšit postavení nabyvatele, který podle stávající právní úpravy při sjednávání kupní ceny nemá jistotu, zda nebude hradit daň namísto převodce z titulu ručení.

Poplatník už nebude povinen v souvislosti se zjištěním základu daně vždy předkládat znalecký posudek, ale pokud si jej nechá vyhotovit, budou náklady s tím spojené uznatelným výdajem snižujícím základ daně.
Navrhuje se také omezit rozsah písemností, které je dosud poplatník povinen přikládat k daňovému přiznání, pouze na ty, které si správce daně nemůže opatřit sám z informačních systémů veřejné správy. Ke snížení administrativní náročnosti přispěje i zrušení povinného ověřování listin předkládaných v souvislosti s daňovým přiznáním.

Návrh aktualizuje systém osvobození od daně, například se navrhuje zrušit osvobození převodů a přechodů vlastnictví k nemovitostem v souvislosti s privatizací státního majetku, nově se navrhuje osvobození nabytí nemovité věci užívané na základě finančního leasingu po skončení leasingového vztahu.

Návrh navazuje na úpravu nového občanského zákoníku, který vychází z nového pojetí nemovitých věcí, například stavba obecně není samostatnou nemovitou věcí, ale součástí pozemku, a zavádí některé nové právní instituty (např. právo stavby, svěřenský fond). Návrh zákona je přizpůsoben i nové právní úpravě obsažené v zákoně o obchodních korporacích a v návrhu nového katastrálního zákona.

Legislativní rada vlády také schválila návrh zákona o převodu jednotek některých bytových družstev

Cílem návrhu zákona je řešit některé otázky související s převodem vlastnictví bytů a nebytových prostor z vlastnictví bytových družstev, které jsou dosud upravené zejména zákonem o vlastnictví bytů, a které by ode dne nabytí účinnosti nového občanského zákoníku zůstaly právně neupraveny.

Jedná se zejména o podmínky převodu vlastnictví bytů a nebytových prostorů pořízených se státní pomocí podle dosavadních právních předpisů o družstevní bytové výstavbě v případech, kdy právo na převod vznikne ode dne nabytí účinnosti nového občanského zákoníku, o přeměnu věcného břemene užívání bytů pořízených formou nástavby nebo vestavby v budově jiného vlastníka, vztahy ke státnímu rozpočtu nebo bance, týkající se poskytnutého úvěru nebo povinnosti vrátit státní příspěvek či o povinnosti družstev týkající se pozemků nabytých bezúplatně z majetku státu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X