Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

31. 1. 2022 8:34

LRV se zabývala mezinár. spoluprací při správě daní a spoluprací Koordinační služby pro boj proti podvodům s Evropským úřadem pro boj proti podvodům.

Legislativní rada vlády na svém 258. zasedání, které se konalo ve čtvrtek 27. listopadu 2022 a které se stejně jako předchozí zasedání uskutečnilo z důvodů přetrvávajících opatření proti šíření onemocnění COVID-19 prostřednictvím videokonference, projednávala návrh novely zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní a dále návrh zákona o spolupráci Koordinační služby pro boj proti podvodům s Evropským úřadem pro boj proti podvodům a s ním související návrh doprovodného změnového zákona.

Nejprve Legislativní rada vlády projednávala návrh zákona, kterým se mění zákon č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Cílem předloženého návrhu zákona je implementovat směrnici Rady (EU) 2021/514, kterou se mění směrnice 2011/16/EU o správní spolupráci v oblasti daní. Samotný návrh zákona pak obsahuje opatření požadovaná touto směrnicí na posílení správní spolupráce v daňové oblasti, a to jak zefektivněním a modernizací stávajících institutů využívaných v rámci mezinárodní spolupráce při správě daní, tak i zavedením nových institutů, které reagují na měnící se ekonomické podmínky a potřeby moderní správy daní. Stěžejním tématem návrhu zákona je především úprava automatické výměny informací získaných od provozovatelů tzv. platforem. Diskuse Legislativní rady vlády k návrhu zákona se soustředila zejména na úpravu nového institutu společné daňové kontroly, otázku vhodnosti formy opatření obecné povahy a nastavení řízení o návrhu opatření obecné povahy o zápisu platformy na seznam nespolupracujících platforem, problematiku ručení a kontrolního nákupu a na možnosti správního trestání jednotky bez právní osobnosti. S ohledem na charakter připomínek k návrhu zákona, které zpravodajové Legislativní rady vlády uvedli ve svých zpravodajských zprávách, a též vzhledem k výhradám uplatněným v průběhu jeho projednávání ze strany dalších členů Legislativní rady vlády bylo projednávání návrhu zákona přerušeno za účelem dopracování jeho textu.

Následně se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona o spolupráci Koordinační služby pro boj proti podvodům s Evropským úřadem pro boj proti podvodům a s ním souvisejícím návrhem doprovodného změnového zákona, které vládě předložilo Ministerstvo financí. Cílem navrhované úpravy je přizpůsobit právní řád České republiky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU, Euratom) č. 883/2013 o vyšetřování prováděném Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) a jeho novele přijaté nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU, Euratom) 2020/2223, kterým se mění nařízení (EU, Euratom) č. 883/2013, pokud jde o spolupráci s Úřadem evropského veřejného žalobce a účelnost vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Navržená adaptace uvedeného nařízení Evropské unie má zajistit spolupráci České republiky s Evropským úřadem pro boj proti podvodům spočívající v získávání a předávání informací tomuto úřadu pro účely výkonu jeho činnosti, kterou je provádění správního vyšetřování administrativních nesrovnalostí a trestného jednání za účelem ochrany finančních zájmů Evropské unie. Poskytovány mají být údaje dostupné v centralizovaných automatizovaných mechanismech, které jsou v našem právním řádu obsaženy v centrální evidenci účtů, a záznamy transakcí, je-li to naprosto nezbytné pro účely vyšetřování. K oběma návrhům zákonů byla vedena rozsáhlá diskuze, která se vedla například nad procesně kompetenčním řešením adaptace českého právního řádu na výše uvedené nařízení, vymezením pojmu peněžní transakce, problematikou mlčenlivosti nebo úpravou navržených přestupků. S ohledem na charakter připomínek, které k návrhům zákonů členové Legislativní rady vlády vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jejich projednávání za účelem úpravy jejich textů podle připomínek a doporučení Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X