Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

14. 2. 2013 20:01

Legislativní rada vlády se zabývala návrhy zákonů souvisejících s novým občanským zákoníkem

Legislativní rada vlády na svém 113. zasedání ve čtvrtek 14. února 2013 projednávala tři návrhy zákonů, a to návrh zákona o zvláštních řízeních soudních, novelu občanského soudního řádu a návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob.

Prvním bodem programu bylo pokračování v projednání návrhu zákona o zvláštních řízeních soudních, které bylo na minulém zasedání Legislativní rady vlády přerušeno. Návrh zákona je součástí vládou připravovaných právních úprav, které v oblasti civilního řízení navazují na rekodifikaci soukromého práva hmotného (zejména nový občanský zákoník, zákon o obchodních korporacích a zákon o mezinárodním právu soukromém). Současně je navrhována i novelizace stávajícího občanského soudního řádu. Zákon o zvláštních řízeních soudních bude samostatně upravovat civilní soudní řízení v tzv. nesporných věcech a jiných zvláštních věcech. Jedná se zejména o řízení ve věcech dědických, osvojení, umoření listin, svéprávnosti, držení v ústavu zdravotnické péče, některých obchodněprávních věcech, prohlášení za mrtvého a další. Tato řízení a další zvláštní řízení, včetně řízení ve věcech rodinněprávních, tak budou upravena samostatně v novém zákoně, ve kterém budou stanovena i pravidla pro postup soudů v uvedených řízeních s tím, že podpůrně se použije občanský soudní řád. Tato nová právní úprava má, kromě harmonizace s rekodifikací soukromého práva hmotného, přinést výrazné zjednodušení procesních pravidel pro soudy a zefektivnění soudního řízení.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona o zvláštních řízeních soudních schválit ve znění jejího stanoviska.

Legislativní rada vlády rovněž zahájila projednávání návrhu novely občanského soudního řádu. Cílem předloženého návrhu zákona je přizpůsobit právní úpravu procesního soukromého práva přijatým změnám soukromého práva hmotného. V rámci tohoto procesu dojde k rozdělení úpravy civilního soudního řízení do dvou samostatných zákonů, a to občanského soudního řádu, jehož novela je navrhována předloženým návrhem zákona, a souběžně předkládaného nového zákona o zvláštních řízeních soudních.

Předložený návrh zákona obsahuje změny občanského soudního řádu, které odpovídají novým právním předpisům soukromého práva, a to jak po stránce terminologické tak věcné. Současně se ruší ustanovení občanského soudního řádu, která se vztahují k jiným než sporným řízením. Vztah obou uvedených zákonů bude založen na principu subsidiarity, kdy občanský soudní řád představuje obecný procesní předpis. Součástí předloženého návrhu zákona jsou rovněž novely zákona o soudních poplatcích, zákona o státním zastupitelství, soudního řádu správního a zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství.

V projednávání návrhu novely občanského soudního řádu bude Legislativní rada vlády pokračovat na svém příštím zasedání dne 21. února 2013.

Posledním projednávaným bodem byl návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. Cílem návrhu tohoto zákona je sjednotit stávající roztříštěnou právní úpravu zápisu všech osob, které se zapisují do obchodního rejstříku a do rejstříků, které jsou k obchodnímu rejstříku přidruženy, v jednom předpise. Předpokládá se vytvoření samostatného systému veřejného rejstříku právnických osob a podnikajících fyzických osob, který by měl přispět ke zrychlení zápisů do veřejných rejstříků. V některých případech bude moci zápis do veřejného rejstříku provést i notář. Vytvořena bude jednotná platforma pro zobrazení informací o podnikajících fyzických osobách a právnických osobách, kdy nově bude možné přímo získat ověřený výpis zobrazených skutečností.

Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob přerušila.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X