Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

6. 3. 2020 14:11

Legislativní rada vlády se zabývala novelou občanského zákoníku, ochranou utajovaných informací a stavebními výrobky

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 5. března 2020 v budově Úřadu vlády ČR za účelem projednání tří návrhů zákonů; konkrétně se jednalo o návrh novely občanského zákoníku a občanského soudního řádu, dále návrh novely zákona o ochraně utajovaných informací a jako poslední bod byl projednán zcela nový návrh zákona o stavebních výrobcích a jejich použití do staveb.

Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala návrhem novely občanského zákoníku a občanského soudního řádu předloženým Ministerstvem spravedlnosti, jehož cílem je zejména předcházet vzniku tzv. dětských dluhů. Ke zmíněnému návrhu zákona byla vedena rozsáhlá diskuze, po níž bylo projednávání předmětného návrhu zákona přerušeno s doporučením předkladateli, aby návrh upravil a dopracoval v intencích připomínek vznesených Legislativní radou vlády.


Následně se Legislativní rada vlády věnovala rozsáhlému návrhu novely zákona o ochraně utajovaných informací zpracovanému Národním bezpečnostním úřadem, jehož projednávání bylo ukončeno s obdobným závěrem jako návrh novely občanského zákoníku. Legislativní rada vlády po proběhlé diskusi konstatovala, že projednávání předmětného návrhu zákona přerušuje za účelem jeho dílčího dopracování ve spolupráci s některými jejími vybranými členy s tím, že pokud s nimi bude dosaženo shody na takto upraveném znění, bude k němu s ohledem na rozsah a povahu těchto změn možno vydat již jen stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády.


Posledním projednávaným materiálem byl návrh zcela nového zákona o stavebních výrobcích a jejich použití do staveb. K tomuto návrhu byl jak v návrhu stanoviska Legislativní rady vlády, tak i ve zpravodajských zprávách obou zpravodajů obsažen závěr, že s ohledem na množství a obsah připomínek k návrhu zákona, z nichž může vyplývat potřeba rozsáhlejšího dopracování návrhu zákona, jež nelze realizovat bez zásadní součinnosti předkladatele návrhu zákona, se navrhuje, aby Legislativní rada vlády projednávání návrhu zákona o stavebních výrobcích a jejich použití do staveb a o změně některých zákonů přerušila s doporučením předkladateli, aby předmětný návrh zákona upravil podle připomínek obsažených v návrhu stanoviska a podle připomínek vznesených při projednávání na zasedání Legislativní rady vlády a následně předložil upravené znění návrhu zákona Legislativní radě vlády k opětovnému projednání.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X