Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

17. 1. 2021 19:40

Legislativní rada vlády se zabývala problematikou přístupu k informacím

Na prvním zasedání Legislativní rady vlády v roce 2021, které se konalo ve čtvrtek 14. ledna 2021, byl projednáván návrh novely zákona o svobodném přístupu k informacím a některých souvisejících zákonů. Z důvodů přetrvávajících omezujících opatření zavedených na Úřadu vlády proti šíření onemocnění COVID-19 se toto zasedání uskutečnilo opět prostřednictvím videokonference.

Cílem návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů, předloženým Ministerstvem vnitra je transponovat směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1024 o otevřených datech a opakovaném použití informací veřejného sektoru.


Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu zákona se vedla například nad vymezením povinného subjektu a rozsahu povinnosti poskytovat informace, definicí veřejného podniku nebo úpravou příslušnosti k projednávání odvolání a stížností v případech, kdy nelze nadřízený správní orgán určit podle správního řádu. S ohledem na charakter připomínek, které byly k návrhu zákona ze strany členů Legislativní rady vlády vzneseny, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání s tím, že poté, co předkladatel upraví ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády text tohoto návrhu zákona podle vznesených připomínek, bude k takto upravenému návrhu zákona zpracováno již jen stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X