Tiskové zprávy

13. 11. 2020 19:20

LRV se zabývala problematikou podpory výzkumu, vývoje a inovací, energetiky a řízení souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů

Na programu 245. zasedání Legislativní rady vlády, které se konalo ve čtvrtek 12. listopadu 2020 a které se z důvodů omezujících opatření zavedených na Úřadu vlády proti šíření onemocnění COVID-19 uskutečnilo prostřednictvím videokonference, byl návrh novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, dále návrh věcného záměru energetického zákona a jako poslední bod návrh věcného záměru zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů.


Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala návrhem novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Cílem tohoto návrhu zákona je především zavést nové nástroje účelové podpory inovací a navrhnout příslušné procesy, zjednodušit a zpřehlednit členění výdajů na výzkum, vývoj a inovace, v návaznosti na Metodiku 2017+ zavést systematické hodnocení programů účelové podpory, umožnit přenositelnost grantových projektů, zjednodušit administrativu výzkumu, vývoje a inovací, zajistit otevřený přístup k vědeckým informacím a umožnit pověření ústředních a jiných správních úřadů zajišťováním mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích. K předmětnému návrhu zákona byla vedena obšírná diskuze, která s ohledem na charakter připomínek, které byly k návrhu zákona ze strany členů Legislativní rady vlády vzneseny, vyústila v závěr přerušit jeho projednávání s tím, že poté, co předkladatel upraví ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády  text tohoto návrhu zákona podle vznesených připomínek, bude zpracováno již jen stanovisko předsedkyně Legislativní rady vlády.


Následně se Legislativní rada vlády zabývala návrhem věcného záměru energetického zákona, který vládě předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Jeho cílem je vytvořit nové legislativně-regulatorní prostředí, které by bylo uzpůsobeno pro novou energetiku, resp. pro účely přechodu na novou energetiku. Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu věcného záměru zákona se vedla například nad právní formou energetického společenství, problematikou zprostředkovatelské činnosti nebo výlučností některých licencí. Výsledkem projednání je doporučení Legislativní rady vlády návrh věcného záměru zákona schválit s tím, že její připomínky budou zapracovány do návrhu energetického zákona navazujícího na schválený věcný záměr zákona.


Dále Legislativní rada vlády projednávala návrh věcného záměru zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tímto návrhem věcného záměru zákona se Legislativní rada vlády zabývala již podruhé. Původní návrh věcného záměru zákona o zapojení dotčených obcí a jejich občanů do řízení směřujících k výběru lokality pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech a k povolení provozování úložiště radioaktivních odpadů projednávala Legislativní rada vlády v červenci tohoto roku. Projednávání původního návrhu věcného záměru zákona bylo přerušeno za účelem jeho přepracování podle připomínek a doporučení Legislativní rady vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu následně návrh věcného záměru zákona přepracovalo a pod novým názvem předložilo k opětovnému projednání Legislativní radě vlády. V rámci rozpravy k návrhu tohoto věcného záměru zákona se Legislativní rada vlády mimo jiné zabývala otázkou, jakou povahu podle správního řádu bude mít vyjádření dotčených obcí k budoucím povolením, jež budou povinnou součástí žádostí o vydání povolení k umístění, výstavbě, uvádění do provozu a provozu jaderného zařízení podle atomového zákona. Výsledkem projednání je doporučení Legislativní rady vlády návrh věcného záměru zákona schválit s tím, že její připomínky budou zapracovány do návrhu zákona navazujícího na schválený věcný záměr zákona.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X