Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

29. 6. 2023 16:38

Výroční zpráva Národní ekonomické rady vlády shrnuje její roční fungování

Představit fungování Národní ekonomické rady vlády (NERV) a výstupy její činnosti za poslední rok je hlavní cíl výroční zprávy NERV. Jedná se o první výroční zprávu od obnovení činnosti rady, ke kterému došlo rozhodnutím vlády ze dne 18. května 2022.

Výroční zpráva představuje průběžně zveřejňované výstupy NERV uceleně v rámci jednoho dokumentu. Jde o aktivní návrhy, podněty, doporučení vládě, ale též o pověstné „nastavování zrcadla“ vládním krokům. NERV se ale též zaměřovala na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen zajišťovat poskytování veřejných statků a současně zmírnil negativní dopady na reálnou ekonomiku.

Mezi konkrétní výstupy patří například doporučení na snížení výdajů a zvýšení příjmů veřejných rozpočtů v ČR, z nichž vycházejí vládní konsolidační kroky. NERV ale také ukázal vládě směr, jak snížit počet lidí v předlužení a eliminovat šedé ekonomiky, nebo jak dílčími a realizovatelnými kroky zlepšit situaci ve vzdělávání. Návrhy NERV se zabývaly například také tím, jak přistupovat k prevenci v oblasti zdraví obyvatel. Všechny výstupy jsou ve výroční zprávě uvedeny a jsou v ní uvedeny i odkazy na jejich plné znění.

Poradní orgán zpočátku koordinoval Jan Procházka, který byl později jmenován členem bankovní rady ČNB. Ve funkci koordinátora ho tak k 13. únoru 2023 vystřídal David Havlíček. Velké poděkování ovšem patří všem členům NERV, kteří bez nároku na honorář věnují svůj čas námětům, které pomáhají české ekonomice.

O fungování NERV

Národní ekonomická rada vlády se v novém složení sešla poprvé 22. června 2022, její dosud poslední jednání se uskutečnilo 22. června 2023. To znamená, že od obnovení existence NERV uplynul více než rok.

NERV je v současnosti rozdělena do deseti pracovních a tematických skupin, které se zabývají konkrétními problémy v daném oboru. Tyto skupiny se flexibilně vyvíjejí a reagují na aktuální výzvy. Kromě členů NERV se do činnosti rady a jejích pracovních skupin rovněž zapojují pozvaní externí spolupracovníci a zástupci dotčených ministerstev. Od zahájení činnosti proběhlo přes 40 jednání pracovních skupin či jiných akcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie