Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

21. 2. 2011 15:01

Oda so avela pes rachinel - Budoucnost se počítá

Sčítání lidu, domů a bytů patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním.

Romská vlajkaRada vlády pro záležitosti romské menšiny spolupracuje s Českým statistickým úřadem na informační strategii podpory sociálně vyloučených Romů při sčítání lidu, domů a bytů 2011.

Cílem spolupráce je poskytnout Romům maximum informací o tom, jak bude připravované sčítání lidu probíhat, k čemu se výsledky sčítání používají a hlavně odpovědět na všechny dotazy, které mohou Romové k připravovanému sčítání lidu mít.

Romská menšina a sčítání

Významným faktorem, který působí na ochotu Romů přihlásit se úřední cestou ke své národnosti, je negativní zkušenost s evidencí Romů v minulosti, na kterou navazovala, zejména v období druhé světové války, protiromská opatření, která měla za následek i omezení jejich občanských a lidských práv.

Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Sčítání lidu využívá při sběru etnických dat metodu sebeidentifikace, kterou Rada vlády pro záležitosti romské menšiny považuje za eticky nejpřijatelnější metodu, protože dává příležitost Romům se dobrovolně, svobodně a informovaně přihlásit k národnosti.

Obec, kde se přihlásí minimálně 10 % obyvatel k příslušnosti k některé z národnostních menšin, zřídí podle zákona výbor pro národnostní menšiny, jehož členy musí být i zástupci přihlášených menšin. Romové v nich budou moci mít díky výsledkům sčítání své zástupce.

Členové výboru dohlíží na dodržování práv příslušníků menšin, upozorňují zastupitelstvo na jejich potřeby, zasazují se o uchování kultury a jazyka menšin, prosazují potřebné sociální a vzdělávací programy.

Výbory budou zřízeny i na úrovni kraje, pokud se v něm přihlásí minimálně 5% obyvatel k příslušnosti k některé národnostní menšině.

Podrobné informace ke sčítání lidu, domů a bytů v březnu 2011 naleznete na stránkách Českého statistického úřadu.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X