Aktuality

10. 12. 2021 11:24

Poslední rozloučení s historicky prvním zmocněncem vlády České republiky Petrem Uhlem

Symbolicky na Den lidských práv, 10. prosince, se ve strašnickém krematoriu uskuteční poslední rozloučení s Petrem Uhlem, historicky prvním zmocněncem pro lidská práva. Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyjadřují upřímnou soustrast.

Petr Uhl byl a zůstane člověkem, který pomohl posunout naději v důstojnější život mnoha Romů a Romek a vryl se tak nesmazatelně do paměti všech, kteří měli možnost sledovat jeho život. Někteří z nás měli i tu čest poznat „ho“ osobně. Věřím, že jistě v každém z nás zanechal kousek ze svého lidství, ochoty a pocitu důstojnosti. Zanechal vzpomínku, která nezůstane zapomenuta, zvláště proto, že byl jedním z mála lidí, který slova dokládal skutky.  

Je jen málo těch, kteří si zaslouží skutečného uznání za celoživotní postoj. Právě proto cítíme hlubokou bolest nad odchodem člověka, který svůj život obětoval pro jiné bez ohledu na vlastní ztráty.  Jen stěží nalezneme dostatek slov pro poděkování a vyjádření úcty za úsilí, které Petr Uhl věnoval obhajobě Romů a Romek.  Patřil a bude nadále patřit mezi významné osobnosti, jejichž činy byly naplněny moudrostí a skutečnými příklady lidské odvahy hodné obdivu a následování. Petr Uhl se zasloužil zůstat nejen v našich vzpomínkách, ale též v našich srdcích. Děkujeme! Paľikeras! 

Upřímnou soustrast a sílu v bolestivém loučení zvláště manželce Anně, dětem Pavlovi, Michalovi a Alexandře." 

Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

                                                                       

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X