Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

28. 3. 2018 17:24

Romové se učili, jak se zapojit do veřejného života

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Úřadu vlády ČR zorganizovala projekt zaměřený na vzdělávání Romů v oblasti komunitní práce a jejích principů a umění vyjednávání. Projekt probíhal od ledna do března 2018 a skládal se ze tří částí.

V polovině ledna proběhlo dvoudenní školení komunitní práce pro romské lektory včetně simulace různých modelových situací. Z účastníků workshopu vzešly čtyři lektorské dvojice, které vedly samostatné jednodenní kurzy v Liberci, Plzni, Českých Budějovicích a Brně.  Kromě zásad komunitní práce lektoři učili zájemce také technikám vyjednávání a prosazování zájmů. Účastníci kurzů se dozvěděli, jak organizovat jednání či setkání komunity, případně vyjednávat se starostou.

„Projekt je důležitý i proto, že pomáhá najít nové lidi se zájmem o práci s romskou komunitou v územích,“ říká Zdenek Doubravský z Kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Úřadu vlády ČR.

Další aktivita projektu se zaměřila na semináře o fungování lokálního partnerství a možnostech zapojení Romů do činnosti Agentury pro sociální začleňování.

Neméně důležitou součástí celého projektu byla regionální setkání národní romské platformy. Ta poskytla prostor lokálním a regionálním politikům prodiskutovat s Romy problematiku vzájemného soužití, ale i předsudky a nesnášenlivé projevy.  Setkání se uskutečnila v Plzni, Hradci Králové a Jeseníku.   Podle vedoucího Kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martina Martínka je pro setkání zásadní, že se konají na neutrální půdě: „Obce, ani Romové nemají kapacity takováto jednání svolávat.  Přestože témata jsou stále stejná, např. nezaměstnanost, bydlení nebo problémy ve školství, účastníci setkání mají možnost je probírat pod vedením nezaujatých moderátorů, přičemž Úřad vlády je pouhým iniciátorem celého setkání,“ uzavírá Martin Martínek.

20180328_projekt - Aktivizace a zmocňování romských aktérů II. - závěrečný seminář


Projekt pod oficiálním názvem „Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy II“ je spolufinancovaný z programu Evropské unie Práva, rovnost a občanství. Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny jakožto Národní kontaktní místo romské integrace v České republice je jeho realizátorem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X