Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady

4. 4. 2024 14:36

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dne 12. února 2024

Dne 12. února 2024 proběhlo první letošní jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Na programu byly následující body:

  1. Úvod a kontrola úkolů z minulého jednání
  2. Představení nových občanských členů Rady
  3. Projednání přijetí pracovní právně nezávazné definice anticikanismu (plnění specifického opatření Strategie romské integrace)
  4. Změny ve výborech a pracovních skupinách Rady
  5. Představení aktuálních výzev programu CERV
  6. Různé
    1. Informace o budování Centra Romů a Sintů
  7. Přestávka
  8. Vyhodnocení roční činnosti vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny přijaly dvě usnesení. Prvním usnesením Rada přijala definici právně nezávazné pracovní definice anticikanismu:

 „Anticikanismus, tzn. diskriminace Romů, je vyjadřování a jednání jedinců, strategie a praxe institucí, které vedou k marginalizaci či vylučování Romů, devalvování romské kultury a životního stylu, fyzickému násilí či projevům nenávisti namířených proti Romům i dalším jedincům a skupinám, které jsou považovány za „Cikány“. Z tohoto důvodu jsou stigmatizováni, či proto byli za dob nacismu nebo i dnes cílem perzekuce. Z důvodu této diskriminace se následně s Romy zachází jako s údajně cizí, odlišnou skupinou a jsou spojováni s celou řadou urážlivých stereotypů a zkreslených představ, které samy o sobě představují specifickou formu rasismu.“

Druhým usnesením Rada schválila zřízení Výboru pro zaměstnanost, zdraví a sociální otázky. Nově vzniklý výbor slučuje agendu a činnost Výboru pro zaměstnanost a Výboru zdravotne-sociálního, které byly usnesením zároveň zrušeny.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X