Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

17. 9. 2010 16:12

Agentura EU pro základní práva vydala dvě zprávy o azylu

Agentura EU pro základní práva (FRA - Fundamental Rights Agency) vydala dvě zprávy o azylové proceduře v EU, tyto byly prezentovány na ministerské konferenci k problematice azylu, jež proběhla ve dnech 13-14. září v Bruselu. Zprávy obsahují výsledky rozhovorů s více než 900 žadateli o azyl pocházejících ze 65-ti zemí, přičemž sběr dat proběhl ve všech 27 zemích EU.

První zpráva "Povinnost informovat žadatele o azylovém řízení: perspektiva azylanta" je zaměřena na sběr dat o azylovém řízení v jednotlivých zemích, poukazuje na míru srozumitelnosti pravidel pro azylanty a snaží se nalézt prostředky ke zlepšení současného stavu. ČR je zemí, která je ve zprávě často uváděna jako země, kde je informovanost žadatelů o azyl poměrně dobrá, nicméně někteří respondenti shledali informace v písemné formě, konkrétně v letácích jako příliš obecné či nedostatečné. Mnoho žadatelů uvádí, že zdrojem informací pro ně jsou sociální sítě.

Druhá ze zpráv s názvem "Přístup k účinným opravným prostředkům: perspektiva azylanta"  pojednává o překážkách, kterým azylanti čelí v odvolacím řízení v případě negativního rozhodnutí o udělení azylu. Takovými překážkami jsou: krátké prekluzivní lhůty pro podání opravného prostředku, nedostatečné zdůvodnění odmítnutí žádosti o azyl, nedostatečná právní pomoc a její nezbytnost. Zpráva uvádí i příklady dobré praxe z některých zemí EU, jak tyto překážky odstraňovat. ČR je opakovaně zmiňována v případech nedostatků v poskytování právní pomoci v souvislosti s nezajištěním překladů nebo tlumočení,nebo také v případech zveřejnění zamítavého rozhodnutí před jeho doručením žadateli. Dle odpovědí žadatelů z ČR dochází i k odrazování od osobní účasti samotného žadatele ze strany jeho právního zástupce v odvolacím řízení.

Tato iniciativa FRA má za cíl zlepšení azylového řízení a jeho harmonizaci v EU.

V blízké budoucnosti bude prezentována i třetí zpráva, jejíž název je: "Zajištění občanů ze třetích zemí v návratové proceduře"
Tato zpráva bude pojednávat o nelegálních migrantech, je tu však i vztah k azylovému řízení. ČR je uváděna mezi zeměmi s poměrně striktní úpravou zajištění cizinců, například v souvislostí se zákazem používání mobilních telefonů nebo i krátkou lhůtou pro možnost podání žádosti o azyl u nelegálně pobývajícího cizince.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X