Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

23. 3. 2011 9:05

Agentura pro základní práva vydala komplexního průvodce evropským antidiskriminačním právem

U příležitosti Mezinárodního dne pro odstranění rasové diskriminace byl zveřejněn první komplexní průvodce evropským antidiskriminačním právem.
Příručka evropského antidiskriminačního práva, která je společnou publikací Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) a Evropského soudu pro lidská práva, je prvním komplexním průvodcem evropským antidiskriminačním právem. Vychází z judikatury Evropského soudu pro lidská práva a Soudního dvora Evropské unie. Zahrnuje: souvislosti evropského antidiskriminačního práva a jeho historii (včetně úmluv OSN o lidských právech), kategorie diskriminace a prostředky obhajoby, rozsah působnosti práva (včetně chráněných osob) a důvody diskriminace, proti kterým poskytuje ochranu, jako je pohlaví, zdravotní postižení, věk, rasa a národnost.
Tato příručka je určena a bude distribuována právním odborníkům na úrovni jednotlivých států i Evropské unie, ale i soudcům, státním zástupcům, advokátům a pracovníkům donucovacích orgánů a dalším zainteresovaným osobám, které poskytují právní poradenství, jako jsou vnitrostátní orgány pro lidská práva, subjekty zabývající se rovností a střediska poskytující právní poradenství.

Při zveřejnění této příručky dne 21. března 2011 na semináři určeném soudcům a advokátům na Evropském soudu pro lidská práva jeho předseda uvedl: „Tato příručka zlepší přístup obětí diskriminace v celé Evropě ke spravedlnosti. Jednoduchým a srozumitelným způsobem přibližuje složitý systém pravidel. Je příznačné, že toto úspěšné společné dílo spatří světlo světa v okamžiku, kdy se připravujeme na přistoupení Evropské unie k Evropské úmluvě o lidských právech.”
Ředitel agentury FRA Morten Kjaerum uvedl: „Tato příručka je praktickým nástrojem, který má lidem pomáhat ve sporech na úrovni členských států, protože ke skutečnému vykonávání práv vlastně dochází právě na této úrovni. Řešení sporů na úrovni co možná nejblíže oběti má několik výhod – je to méně nákladné, méně časově náročné a méně stresující.“

Evropský soud pro lidská práva byl zřízen členskými státy Rady Evropy ve Štrasburku v roce 1959 s cílem řešit případy údajného porušování Evropské úmluvy o lidských právech z roku 1950.

Agentura Evropské unie pro základní práva je pověřena poskytováním poradenství podloženého fakty a důkazy subjektům s rozhodovacími pravomocemi v EU. Fakta a důkazy shromážděné agenturou slouží k informování tvůrců unijních i národních politik a zasazení debat o základních právech v Evropské unii do kontextu.

Soudní dvůr Evropské unie je soudním orgánem Evropské unie, který byl zřízen na základě smluv o EU. Mezi jeho úkoly patří poskytování správných výkladů práva Evropské unie soudům jednotlivých států.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X