Aktuality

20. 10. 2010 16:00

Agentura EU pro základní práva vydala zprávu o chování policie ve vztahu k menšinám

Agentura pro základní práva vydala v rámci projektu EU-MIDIS (Výzkum menšin a diskriminace v Evropské Unii) publikaci zaměřenou na policejní zásahy a na zastavování osob ze strany policie v souvislosti s příslušností k menšině (originální název publikace je "Police stops and minorities") .

 Agentura sesbírala zkušenosti imigrantů a osob, které patří k etnickým menšinám. Mapuje jejich zkušenosti s policejními zásahy, ale také názory majoritní společnosti na toto téma.

Nejdůležitější zjištění výzkumu jsou tato:

  • příslušníci menšin jsou zastavováni a kontrolováni policií daleko častěji než příslušníci majoritní společnosti, a to z nejrůznějších důvodů (např. identifikace na ulicích, v souvislosti s řízením motorového vozidla, s cestováním veřejnou dopravou apod.);
  • určité minoritní skupiny jsou obzvláště častěji podrobeny policejnímu zastavování než skupiny jiné;
  • většinová společnost přiznává, že v průběhu policejního zásahu s nimi policie jednala ve většině případů korektním způsobem, zatímco příslušníci menšin uváděli, že vůči nim byla policie velmi nezdvořilá;
  • příslušníci menšin, kteří byli zastaveni policí z důvodů spočívajících v jejich etnickém či přistěhovaleckém původu, měli obecně nižší stupeň důvěry v činnost policie než ti, kteří byly zastaveni z důvodů nespočívajících v jejich menšinovém původu;
  • každá druhá oběť napadnutí, útoku, vyhrožování či závažného obtěžování, jež byla zároveň příslušníkem určité menšiny, přiznala, že tyto případy na policii nenahlásila, neboť se domnívala, že by policie stejně nebyla schopna cokoliv učinit, a nebo se bála policie samotné z důvodů špatných předchozích zkušeností s její činností.

 

Ve vztahu k České republice průzkum ukázal, že 18% Romů se domnívá, že byli zastaveni policií kvůli jejich etnickému původu, 16% Romů, kteří byly policií zastaveni, se naopak nedomnívá, že tomu bylo z tohoto důvodu. Zbytek, čili 66% oslovených Romů, zastaveno v průběhu posledních 12 měsíců vůbec nebylo.

Z průzkumu obecně vyplývá, že Romové jsou nejčastěji kontrolovanou skupinou v Řecku. Spojené království je naopak jedinou zemí, kde jsou kontroly všech osob provedené policií systematicky zaznamenávány do evidence, která je dostupná veřejnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X