Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

20. 10. 2010 16:42

Agentura EU pro základní práva vydala zprávu o etnickém profilování

Zpráva „Pochopení a prevence diskriminačního etnického profilování" ("Understanding and preventing discriminatory ethnic profiling") je určena zejména příslušníkům policie jako nástroj pro její efektivní fungování.

Průvodce se zaměřuje především na předcházení diskriminačnímu etnickému profilování ze strany policie. Poskytuje rozličné definice a výklady diskriminačního etnického profilování a obsahuje případové studie a praktické příklady. Vysvětluje, kdy je profilování na základě rasy, příslušnosti k etnické menšině či náboženskému vyznání považováno za diskriminující a v jakých případech je tato praktika dovolená. Dále zkoumá škodlivé následky diskriminačního etnického profilování a zdůrazňuje negativní dopady této praxe na efektivní činnost policie. V případových studií vychází tento materiál z průzkumu uskutečněného v rámci předchozího výzkumu zabývající se policejními zásahy a otázkou menšin.

Etnické profilování je podle studie v rozporu nejenom se zákazem diskriminace, ale podrývá celou oblast základních práv a má velmi negativní sociální následky. Obecně je možno říci, že je tato praxe velmi nedostatečně hlášena. Za diskriminační etnické profilování se považuje takové jednání, při kterém se dosahuje právně závazného rozhodování o daném jedinci čistě z hlediska rasy, příslušnosti k etnické menšině či z důvodu náboženského vyznání. Studie se nezaměřuje na profilování, ke kterému může docházet v jiné souvislosti než při činnosti obecné policie. Nezaměřuje se tedy na azylové řízení, přistěhovalectví, celní řízení apod. Konkrétně zkoumá profilování v souvislosti se zastavováním a identifikací osob či výkonem osobních anebo věcných prohlídek.

Za zákonnou praktiku může být profilování považováno v případech, kdy se jedná o legitimní vyšetřovací techniku v souvislosti se spáchaným trestným činem či předcházením spáchání trestného činu. Diskriminačním se takové chování stává v případě, kdy policie spojuje osoby, jež jsou charakteristické svou rasou, příslušností k některé etnické skupině či náboženskému přesvědčení s kriminálním chováním a je s nimi zacházeno odlišným (méně příznivým) způsobem než s ostatními osobami ve stejné situaci. Průvodce nabízí řešení, jak takovémuto nevhodnému chování zabránit a jak zvýšit důvěru mezi lidmi v činnost policie a spolupráci s nimi. Mezi tyto návody ke zlepšení situace patří požadavek na to, aby policie zavedla používání jasných směrnic; adekvátně vycvičila policejní příslušníky, aby se tak dosáhlo vytvoření dobrého vztahu mezi policisty a danou komunitou; zaznamenávala výskyt zastavení a prohledávání osob do evidence, kterou bude možno podrobit kontrole; vytvořila stížnostní mechanismus k zjišťování a případné nápravě diskriminačních policejních praktik; vždy při své činnosti využívala spolehlivé informace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X