Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Činnost rady

8. 4. 2015 14:40

Záznam ze zasedání Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů ze dne 26. srpna 2014

Dne 26. srpna 2014 se uskutečnilo zasedání Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů (dále jako "Rada"). Rada se mj. věnovala svému plánu práce na rok 2014, zprávě o činnosti sekretariátu a jednotlivých výborů a pracovní skupiny, přípravě Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 - 2020 a schválení Souhrnné zprávy za rok 2013 o plnění Nýrodního akčního plánu prevence domácího násilí na léta 2011 - 2014.

Na tomto zasedání Rady byla přijata následující usnesení:

Rada schvaluje plán práce Rady na rok 2014.Rada doporučuje vládě ČR jmenovat místopředsedkyní Rady předsedkyni České ženské lobby a Českého svazu žen Janu Chržovou.

Rada

  1. vyzývá vládu ČR, aby neprodleně přistoupila ke komplexnímu řešení problematiky kapacit zařízení předškolní péče o děti;
  2. doporučuje ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy, ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí, ministrem zdravotnictví, ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a odbornou veřejností, aby zřídil meziresortní pracovní skupinu ke komplexnímu řešení problematiky kapacit zařízení předškolní péče o děti.

Rada

  1. vítá návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do  zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění pozdějších předpisů (dále jako "zipový zákon") a
  2. doporučuje vládě ČR schválení zipového zákona a jeho následné předložení Parlamentu ČR.

Rada

schvaluje statut Výboru pro prevenci domácího násilí ve znění obsaženém v příloze tohoto usnesení, včetně rozšíření jeho názvu na Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách.

Rada

  1. schvaluje zprávu Sociální podmínky otcovství v České republice;
  2. doporučuje ministru pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu zveřejnit zprávu Sociální podmínky otcovství.

Rada

vyzývá ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu k zahájení kroků směřujících ke sjednocení znění Jednacího řádu vlády, Legislativních pravidel vlády a Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace (RIA) tak, aby v nich byla jednotně a explicitně obsažena povinnost zhodnocovat dopady na rovnost žen a mužů.

Rada

vyzývá vládu ČR, aby přijala usnesení, které by uložilo všem ministerstvům členění všech vykazovaných statistických dat týkajících se osob podle pohlaví a aby byla tato povinnost zařazena do připravované Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014 - 2020 a promítnuta do Aktualizovaných opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže.

Rada

vyzývá ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, aby svým dopisem informoval ústřední orgány státní správy, krajské úřady a další aktéry a aktérky v oblasti rovnosti žen a mužů o závěrech Rady EU s názvem „Účinnost institucionálních mechanismů pro zlepšení postavení žen a prosazování zásady rovnosti žen a mužů“.

Rada

bere na vědomí plány práce výborů a pracovní skupiny na rok 2014.

Rada

vyzývá vládu ČR, aby revidovala stávající rámcovou pozici k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy dozorčí rady / nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burzách a o souvisejících opatřeních tak, aby vyjadřovala pozitivní postoj České republiky k tomuto návrhu a aby reflektovala priority vlády ČR v oblasti rovnosti žen a mužů.

Rada

i. navrhuje zástupkyni nestátní neziskové organizace Otevřená společnost ProEquality Pavlu Špondrovou jako členku pracovní podskupiny pro lidská práva a rovné příležitosti Resortní koordinační skupiny Úřadu vlády ČR, a to pro oblast rovnosti žen a mužů;

ii. pověřuje sekretariát Rady ve spolupráci s Pavlou Špondrovou zpracováním návrhu postupu připomínkování Radou.

Rada

i.   bere na vědomí materiál obsahující návrh Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 - 2020, návrh Aktualizovaných opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2014 a 2015, návrh Zprávy o rovnosti žen a mužů v roce 2013 v České republice a návrh Optimalizace sběru dat k hodnocení naplňování principů rovnosti žen a mužů;

ii.  pověřuje sekretariát jeho dopracováním na základě připomínek vznesených na jednání Rady, případně zaslaných sekretariátu Rady nejpozději do 31. srpna 2014; aiii.  pověřuje předsedu Rady, aby předložil materiál vládě ČR.

Rada

schvaluje Souhrnnou zprávu za rok 2013 o plnění  Národního akčního plánu prevence domácího násilí na léta 2011 – 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X