Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

19. 9. 2018 14:36

Další školení k Metodice hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů pro materiály předkládané vládě

Dne 19. září 2018 proběhl v rámci projektu „Implementace Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v České republice na léta 2014 - 2020 a související aktivity“ (dále jako „Projekt“) další praktický workshop k Metodice hodnocení dopadů na rovnost žen a mužů pro materiály předkládané vládě ČR (dále jako „Metodika“).

Již podruhé se letos zaměstnanci a zaměstnankyně z ministerstev sešli na školení zaměřeném na práci s Metodikou.

První část workshopu byla věnována základním východiskům a teoretickým konceptům souvisejícím s prosazováním rovnosti žen a mužů a samotným hodnocením dopadů na rovnost žen a mužů. To je jedním ze základních metod prosazování tzv. gender mainstreamingu, tedy strategie pro dosahování rovnosti žen a mužů. Následně byl představen teoretický postup práce s Metodikou, a nakonec také výsledky analýzy uplatňování Metodiky, kterou zpracoval Odbor rovnosti žen a mužů ÚV ČR a v červnu tohoto roku ji předložil vládě k informaci.
Druhá část workshopu byla zaměřena na praktickou práci s vybranými materiály, které byly v minulosti předloženy do mezirezortního připomínkového řízení. Účastníci a účastnice workshopu byli rozděleni do skupin, v rámci nichž prováděli hodnocení materiálů různého druhu podle postupu představeného v Metodice, a následně prezentovali výsledky, ke kterým došli.

Další workshop tohoto typu je plánován na listopad 2018, následně by měla probíhat dvě školení ročně až do konce roku 2020, kdy Projekt končí.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie