Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

4. 12. 2023 21:29

Pracovní skupina k porodnictví jednala o Strategii k Baby-friendly Hospital Initiative a Koncepci péče o matku a dítě

V pondělí 27. listopadu 2023 proběhlo za účasti zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové druhé letošní jednání Pracovní skupiny k porodnictví. Na jednání byl představen čerstvě dokončený návrh Strategie k implementaci programu WHO a UNICEF Baby-friendly Hospital Initiative 2018 v České republice. Strategie vznikla na doporučení skupiny, a to ve vzájemné spolupráci Ministerstva zdravotnictví a Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR. Hlavní část programu byla věnována diskuzi nad rozpracovaným návrhem Koncepce péče o matku a dítě, který připravil Odbor zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví. Členové a členky pracovní skupiny rovněž probírali aktualizaci Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030 a aktuální stav přípravy Koncepce porodní asistence. Na jednání byly také představeny výstupy z projektu „Vypořádejme se s porodnickým násilím“ a konkrétní příklady překážek, kterým čelí komunitní porodní asistentky při uzavírání smluv s pojišťovnami.

Ústředním bodem listopadového jednání byla příprava dvou vládních koncepčních dokumentů, které navazují na Strategii rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030 (dále také „Strategie 2021+“). Prvním z nich byl čerstvě dokončený návrh Strategie k implementaci programu WHO a UNICEF Baby-friendly Hospital Initiative 2018 v České republice (dále také „Strategie BfHI 2018“), jejíž vznik iniciovala v roce 2021 právě Pracovní skupina k porodnictví.

Návrh Strategie BfHI 2018 se vedle nejnovějších dat od Ústavu zdravotnických informací a statistiky opírá mj. o vyhodnocení dotazníkového šetření, které Ministerstvo zdravotnictví realizovalo u poskytovatelů zdravotních služeb během srpna a září letošního roku. Strategie BfHI 2018 rozpracovává všechny oblasti stanovené WHO a UNICEF – např. požadavek na efektivní složení a fungování národního koordinačního orgánu pro kojení; omezení marketingu umělé komerční výživy, lahví a dudlíků; nastavení minimálních pravidel pro poskytovatele zdravotních služeb; monitoring a sběr dat; školení zdravotníků a zdravotnic i komunikaci celého programu.

Pracovní skupina ocenila podobu Strategie BfHI 2018 i participativní způsob, jakým probíhala její příprava. Dokument připravil tým utvořený v rámci Komise pro výživu kojenců a malých dětí. Vedením tohoto týmu byla pověřena tajemnice Pracovní skupiny k porodnictví, a to mj. proto, aby byl již v průběhu draftování strategie zajištěn soulad jejího obsahu s doporučením skupiny, a potažmo Doporučením Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

Druhým z diskutovaných vládních koncepčních dokumentů byla Koncepce péče o matku a dítě. Ta měla původně vzniknout do konce roku 2020, následně byl termín jejího dokončení ve Strategii 2021+ posunut na konec roku 2021, její příprava však stále probíhá. Pracovní skupina spolu se zmocněnkyní usilují, aby k vytvoření této koncepce, kde bude role porodní asistentky v systému poskytované péče jasně zakotvena mezi ostatními poskytovateli primární zdravotní péče, došlo co nejdříve. Na minulém jednání tudíž Ministerstvu zdravotnictví nabídly součinnost na její přípravě. Ministerstvo této nabídky zatím nevyužilo.

Skupina měla možnost se s první částí návrhu koncepce, kterou připravil Odbor zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví, seznámit na svém listopadovém jednání. Po představení rozpracovaného draftu proběhla živá diskuze, z níž vyplynulo, že návrh koncepce nesplňuje původní zadání ze Strategie 2021+. Pracovní skupina konstatovala, že draft navrhuje pouze dílčí změny ve dvou oblastech – podpora psychosociálního zdraví žen v perinatálním období a rozvoj těhotenské fyzioterapie – avšak nezasazuje je do kontextu hlavních výzev ve stávajícím systému péče, na které se měla koncepce podle zadání vládního úkolu primárně zaměřit. Pracovní skupina v tomto ohledu upozornila zejména na rozpor představeného návrhu koncepce s aktuálními doporučeními WHO, doporučeními adresovanými České republice v souvislosti s jejími lidskoprávními závazky a v neposlední řadě i na nesoulad s Programovým prohlášením vlády.

Ve snaze zajistit soulad koncepce s původním zadáním nabídla Pracovní skupina k porodnictví Ministerstvu zdravotnictví opětovně svoji součinnost. Odbor rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR na základě vstupů od členek a členů pracovní skupiny rozpracuje Podklad k přípravě Koncepce péče o matku a dítě, schválený usnesením Pracovní skupiny k porodnictví č. 02/2023 ze dne 20. března 2023, do podoby expertního návrhu analytické a úkolové části Koncepce péče o matku a dítě tak, aby odpovídal nepodkročitelnému minimu z aktuálního znění Strategie 2021+ a Programovému prohlášení vlády. Členové a členky pracovní skupiny zároveň zmocněnkyni vlády pro lidská práva požádali, aby tento expertní návrh následně projednala s ministrem zdravotnictví.

V druhé části programu se pracovní skupina zabývala aktualizací Strategie 2021+. Na jednání byl také představen aktuální stav příprav Koncepce porodní asistence, výstupy z projektu „Vypořádejme se s porodnickým násilím“ a konkrétní příklady překážek, kterým čelí komunitní porodní asistentky při uzavírání smluv s pojišťovnami.

Bližší informace o Pracovní skupině k porodnictví naleznete zde: Pracovní skupina k porodnictví | Vláda ČR (vlada.cz)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie