Aktuality

22. 4. 2022 18:32

Proběhlo první letošní jednání Výboru pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů

V pátek 22. dubna 2022 proběhlo letos první jednání Výboru pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů. Výbor jednal o revizi rámcových vzdělávacích programů, přípravě OP Zaměstnanost Plus a vyhodnocení plnění Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021 – 2030.

Výbor mj. požádal o své zapojení do přípravy českého předsednictví Rady EU a stanovení priorit v oblasti rovnosti žen a mužů. Výbor rovněž zpracoval připomínky k Hlavním směrům revize Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Výbor také diskutoval o genderových aspektech pomoci uprchlíků a uprchlicím z Ukrajiny. Upozornil mj., že přestože ženy (s dětmi) tvoří naprostou většinu osob prchajících před válkou z Ukrajiny, jsou vládní dokumenty v této oblasti genderově slepé a nezohledňují specifické potřeby žen. Výbor proto doporučil předsednictvu, aby se obrátilo na nového Národního koordinátora pro zvládání dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu a požádalo o zapojení do přípravy příslušných vládních politik.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie