Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

7. 12. 2023 17:55

Výbor diskutoval možnosti spolupráce s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě

Ve čtvrtek 7. prosince 2023 jednal Výbor pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Jednalo se o třetí zasedání v tomto roce.

Na jednání vystoupila Sara Haapalainen z Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva, která představila aktivity Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (dále jen „OBSE“) a nastínila možnosti spolupráce s Českou republikou. OBSE se v dané agendě věnuje spolupráci s národními parlamenty, ale i politickými stranami, a to například prostřednictvím realizace genderových auditů.

Jaroslav Kantůrek z Ministerstva zahraničních věcí informoval Výbor o plnění opatření souvisejících s agendou vyrovnaného zastoupení žen a mužů a prioritách rezortu v souvislosti se zastoupením žen ve vedení a v diplomacii.

Markéta Kos Mottlová představila příručku k řešení násilí na političkách, kterou zpracovala organizace Fórum 50 % v rámci osvětové kampaně #StopNenavisti. V této kampani upozornila na problém násilného, sexistického a obtěžujícího chování vůči političkám a veřejně aktivním ženám.

Zástupci a zástupkyně politických stran a hnutí na jednání dále informovali o aktuálním stavu sestavování kandidátních listin v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok.

Výbor byl také informován o aktuálním vývoji a plánu transpozice Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2381 ze dne 23. listopadu 2022 o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností a o souvisejících opatřeních.

Výbor je poradním orgánem Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Je složen ze zástupců a zástupkyň odborné veřejnosti, politických stran a hnutí, byznysu, odborů a nestátních neziskových organizací. Bližší informace o Výboru naleznete zde: /cz/%20-121939/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie