Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

5. 12. 2023 17:13

Výbor pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů podtrhl důležitost tématu rovnosti žen a mužů a životního prostředí

Jak zohledňují národní strategické, koncepční materiály a finanční nástroje v oblasti zelené transformace rovnost žen a mužů? Nejen o tom jednal 5. prosince 2023 Výbor pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů (dále jen „Rada“).

Výbor byl informován zástupkyněmi Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva dopravy o aktuálně připravovaných koncepcích v gesci těchto resortů týkající se oblastí Zelené dohody pro Evropu. Jedním z východisek Zelené dohody je právě spravedlivá transformace, která reaguje na rozdílné dopady opatření směřujících k dosažení klimatické neutrality na různé skupiny obyvatelstva a regiony. Jak mimo jiné potvrdila data Evropského institutu pro genderovou rovnost (EIGE) zveřejněná v rámci tematického zaměření Indexu rovnosti žen a mužů v tomto roce, dopady klimatické změny mají odlišný vliv na ženy a muže. Z právě probíhající Konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v Dubaji se k jednání připojila též analytička Klimatýmu Asociace pro mezinárodní otázky Romana Jungwirth Březovská, která přinesla perspektivu mezinárodního vyjednávání o klimatu a jeho vazbě s genderem.

Výbor došel k závěru, že tématu životního prostředí a genderu je třeba se na národní úrovni věnovat a poskytnout dotčeným resortům součinnost při přípravě, realizaci a evaluaci nástrojů zelené transformace. V současnosti neexistuje žádný pracovní orgán Rady, který by se tímto tématem zabýval.

V rámci aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030 (dále jen „Strategie 2021+“) členstvo Výboru též diskutovalo o cílech obsažených v kapitole Instituce. Začátkem příštího roku pak bude aktualizovaná Strategie 2021+ zaslána členstvu Rady k připomínkám  následně v polovině roku po meziresortním připomínkovém řízení předložena vládě ke schválení.

Výbor je poradním orgánem Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Je složen ze zástupců a zástupkyň ministerstev, akademické sféry a nestátních neziskových organizací. Bližší informace o Výboru naleznete zde:  https://www.vlada.cz/cz/ppov/rovne-prilezitosti-zen-a-muzu/institucionalni_zabezpeceni/vybor-pro-institucionalni-zabezpeceni-rovnosti-zen-a-muzu--121941/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie