Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

29. 9. 2022 17:49

Výbor pro prevencí domácího násilí a násilí na ženách diskutoval sběr dat a přijal podnět k zefektivnění prevence genderově podmíněného násilí na VŠ

Ve čtvrtek 29. září 2022 jednal Výbor pro prevencí domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Jednalo se o třetí zasedání v tomto roce.

Výbor na svém jednání diskutoval možnosti zefektivnění a prohloubení sběru administrativních dat v oblasti domácího a genderově podmíněného násilí ze strany jednotlivých resortů. Diskuse probíhala v návaznosti na představení Statistické ročenky domácího a genderově podmíněnému násilí v ČR za rok 2022, kterou vypracoval Odbor rovnosti žen a mužů Úřadu vlády na základě dat Policie ČR, soudů a OSPOD za rok 2021. Výbor se v rámci tohoto bodu jednání domluvil na ustanovení odborné platformy zahrnující experty a expertky na danou problematiku z řad relevantních resortů, akademických pracovišť a organizací pracujících s touto problematikou, která se bude prohloubením a rozšířením sběru dat dále hlouběji zabývat.   

Výbor reagoval také na nedávné kauzy sexuálního obtěžování a násilí na vysokých školách. V této souvislosti přijal usnesení, v kterém doporučil ministru školství, mládeže a tělovýchovy, aby doporučil veřejným i soukromým vysokým školám: a) důsledně zohlednit ve svých vnitřních předpisech a poradenské činnosti problematiku genderově podmíněného násilí vč. sexuálního obtěžování ze strany studujících, vyučujících a vedení vysokých škol, b) zavést vhodný mechanismus k účinnému předcházení, potírání a monitorování výskytu genderově podmíněného násilí vč. sexuálního obtěžování a dalšího nevhodného jednání jako je diskriminace, šikana, ad. (například zřízením pozice ombudsmana nebo jiného obdobného pracovního místa pro přijímání a prošetřování oznámení studujících a poskytnutí odborné pomoci), c) alespoň jedenkrát ročně realizovat školení k prevenci sexuálního obtěžování pro pedagogické pracovníky a pracovnice a další zaměstnance a zaměstnankyně vysokých škol, d) zajistit dostatečné finanční a lidské zdroje pro řešení této problematiky.

Výbor na svém jednání dále diskutoval výstupy jednání Rady vlády pro rovnost žen a mužů tematicky zaměřeného na domácí a genderově podmíněné násilí, výstupy kulatých stolů k tématu práv obětí a jejich realizaci na základě zákona o obětech trestných činů a podporu prevence domácího a genderově podmíněného násilí v rámci výzev z Norských fondů.

Bližší informace o Výboru naleznete zde: /cz/ -121940/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie