Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

6. 6. 2023 17:44

Výbor pro sociální politiku, rodinu a péči diskutoval nerovnosti v odměňování sociálních pracovníků a pracovnic

V úterý 6. června 2023 proběhlo jednání Výboru pro sociální politiku, rodinu a péči. Ústředním bodem jednání bylo odměňování sociálních pracovníků a pracovnic. Dále se diskutoval vývoj iniciativ, které Výbor dlouhodobě sleduje, jako např. koncepce péče o děti, nebo transpozice směrnice o transparentnosti v odměňování.

V rámci hlavního bodu programu členstvo diskutovalo specifika sociální práce, zvlášť ve vztahu k nerovnému odměňování. Výboru se zúčastnilo také několik hostů a hostek, kteří nastínili teoretické i praktické poznatky ze sektoru sociálních služeb. V diskuzi tak byli mimo členstva zastoupeni také zástupci a zástupkyně Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, Sociologického ústavu, Profesního svazu sociálních pracovníků v sociálních službách, nebo odborové organizaci zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách ALICE MO UZO. V rámci jednání byla ustavena pracovní skupina, která následně zpracuje podnět. Členstvo diskutovalo možné cíle podnětu, jako např. vznik analýzy odměňování sociálních pracovníků a pracovnic, zefektivnění systému dotací, nebo systematické změny vedoucí k narovnání odměňování sociálních pracovníků a pracovnic.

Zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí dále informovala o přípravě koncepce rozvoje péče o děti. Ke koncepci pravidelně zasedá pracovní skupina.

Členstvo bylo dále informováno o přípravě procesu transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/970 ze dne 10. května 2023, kterou se posiluje uplatňování zásady stejné odměny mužů a žen za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty prostřednictvím transparentnosti odměňování a mechanismů prosazování. Směrnice vešla v platnost v den jednání Výboru, aktuálně probíhají diskuze o gesci nad procesem transpozice.

Členstvu byl dále nastíněn proces revize Strategie rovnosti žen a mužů, která proběhne v tomto roce, a měla by zohlednit aktuální společenský vývoj, jako např. růst cen energií a energetickou chudobu, konflikt na Ukrajině, nebo umělou inteligenci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie