Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

6. 12. 2023 17:25

Výbor pro sociální politiku, rodinu a péči se zabýval dopady konsolidačního balíčku na rodinnou politiku

Ve středu 6. prosince se uskutečnilo poslední letošní jednání Výboru pro sociální politiku, rodinu a péči (dále jako „Výbor“). Výbor se zabýval především vývojem v oblasti rodinné politiky a podpoře podnikání žen.

V úvodu programu členstvo vyslechlo informace o iniciativách v gesci MPSV. Především se jednalo o podpoře dětských skupin z Národního plánu obnovy, implementaci nedávno schválené Strategie rodinné politiky, nebo přípravě Koncepce předškolní péče.

Další z bodů jednání byl věnován problematice žen v podnikání. Byl představen plánovaný výzkum o podnikajících ženách v ČR, který je společnou iniciativou Centra pro inkluzivní růst společnosti Mastercard a CARE Česká republika. Projekt již nyní mapuje potřeby malých podnikatelů a podnikatelek, např. s ohledem na region působení, socioekonomické postavení, nebo gender. Jedním z výstupů projektu bude portál pro ženy podnikatelky. Součástí portálu budou základní informace o podnikání, např. ve vztahu k rodičovství, nebo mentoringové služby.

Poslední část jednání byla věnována přípravě podnětu, který upozorňuje na novou povinnost zdanění zaměstnaneckých benefitů, včetně firemních mateřských škol. Dle Výboru je tento krok v rozporu s programovým prohlášením vlády, ve kterém si vláda klade za cíl podporu rodičů, zařízení péče o děti a flexibilních forem práce. Výbor v podnětu vyzývá, aby byla tato skutečnost zohledněna v metodice Finanční správy k výkladu danění zaměstnaneckých benefitů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie