Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

8. 6. 2023 14:03

Výbor projednal aktuální stav přípravy legislativy v oblasti domácího a genderově podmíněného násilí

Ve čtvrtek 8. června 2023 jednal Výbor pro prevencí domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Jednalo se o druhé zasedání v tomto roce.

Jednání Výboru bylo zaměřeno na projednání aktuální připravované legislativy v oblasti prevence domácího a genderově podmíněného násilí: zákona o domácím násilí; redefinice trestného činu znásilnění, ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, projednávání směrnice Evropského parlamentu a Rady o potírání násilí vůči ženám a domácího násilí a novely zákona o sociálních službách. Výbor vyjádřil nesouhlas s variantami redefinice znásilnění představenými Ministerstvem spravedlnosti. Zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Klára Laurenčíková Šimáčková, vyjádřila znepokojení nad tím, že Ministerstvo spravedlnosti do přípravy variantního řešení výbor nezahrnulo a nabídla uspořádání odborného kolokvia k navrženým variantám.

Předmětem jednání Výboru byly i dotace v oblasti prevence a potírání domácího a genderově podmíněného násilí v kontextu konsolidačního balíčku vlády ČR. Výbor k tomuto bodu přijal usnesení, ve kterém doporučil Ministerstvu vnitra, Ministerstvu spravedlnosti, Ministerstvu práce a sociálních věcí a Úřadu vlády ČR v souvislosti s přijetím konsolidačního balíčku nesnižovat stávající alokace v rámci dotačních programů zaměřených na prevenci domácího a genderově podmíněného násilí.

V rámci jednání byly představeny také statistické informace o vraždách v kontextu domácího a genderově podmíněného násilí a diskutovány možností posílení sběru dat v této oblasti. Výbor v této souvislosti přijal usnesení, ve kterém doporučil Ministerstvu spravedlnosti zahrnout analýzu femicid do Střednědobého plánu výzkumné činnosti.

Výbor se také připojil k Iniciativě Dětství bez násilí a doporučil Ministerstvu spravedlnosti předložit novelu občanského zákoníku zahrnující nepřijatelnost fyzických trestů.

V závěru jednání pak byly Výboru představeny hlavní výstupy analýzy organizace proFem Bagatelizace a nerovnost: analýza rozsudků v případech domácího a sexuálního násilí.

Bližší informace o Výboru naleznete zde: /cz/ -121940/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie