Aktuality

21. 9. 2023 18:41

Výbor projednal aktuální stav přípravy legislativy v oblasti domácího a genderově podmíněného násilí

Ve čtvrtek 21. září 2023 jednal Výbor pro prevencí domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Jednalo se o třetí zasedání v tomto roce.

Jednání Výboru bylo zaměřeno na projednání aktuální připravované legislativy v oblasti prevence domácího a genderově podmíněného násilí: zákona o domácím násilí; redefinice trestného činu znásilnění, ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, projednávání směrnice Evropského parlamentu a Rady o obětech trestných činů a novely zákona o sociálních službách. Výbor v této souvislosti přijal usnesení, v kterém vyjádřil podporu připomínkám k návrhu redefinice trestného činu znásilněných uplatněných zmocněnkyní vlády pro lidská práva a doporučil Ministerstvu spravedlnosti tyto připomínky v návrhu novely trestního zákoníku.

Předmětem jednání Výboru byly i dotace v oblasti prevence a potírání domácího a genderově podmíněného násilí v kontextu konsolidačního balíčku vlády ČR. Výbor k tomuto bodu přijal usnesení, ve kterém vyjádřil znepokojení ohledně snižování alokací v rámci dotačních programů zaměřených na prevenci domácího a genderově podmíněného násilí v souvislosti s přijetím konsolidačního balíčku, doporučil Ministerstvu vnitra a Ministerstvu spravedlnosti nesnižovat alokace dotačních programů zaměřených na tuto problematiku a hledat úspory v jiných dotačních programech. Výbor v usnesení současně doporučil vládě ČR, aby byla zajištěna finanční alokace pro dotační program „Podpora veřejně prospěšných aktivit v oblasti rovnosti žen a mužů pro rok 2024" ve výši alespoň 7 mil. Kč.

Výbor se v rámci jednání zabýval také aktualizací Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030 v oblasti Bezpečí, aktualizací Metodického doporučení MPSV k postupu orgánů sociálně-právní ochrany dětí v případech dětí ohrožených domácím násilím a přípravou koncepce práce s osobami dopouštějícími se násilí v blízkých vztazích.

Bližší informace o Výboru naleznete zde: /cz/ -121940/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie