Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

14. 12. 2023 17:14

Výbor schválil hlavní východiska připravované koncepce práce s osobami dopouštějícími se násilí v blízkých vztazích

Ve čtvrtek 14. prosince 2023 jednal Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Jednalo se o čtvrté zasedání v tomto roce.

Jednání Výboru bylo zaměřeno na projednání hlavních východisek připravované koncepce práce s osobami dopouštějícími se násilí v blízkých vztazích. Výbor k tomuto bodu přijal usnesení, ve kterém vzal na vědomí informace o plánované koncepci práce s osobami, které se dopouští násilí v blízkých vztazích, schválil hlavní východiska této koncepce a pověřil Sekretariát vypracováním této koncepce ve spolupráci s organizacemi Liga otevřených mužů a Spondea a s Pracovní skupinou Výboru pro práci s osobami dopouštějícími se násilí v blízkých vztazích. 

Předmětem jednání Výboru bylo i zajištění systematického sběru dat ohledně vražd v kontextu domácího násilí a femicid. Výbor k tomuto bodu přijal usnesení, ve kterém doporučil Ministerstvu vnitra ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti zajistit vytvoření mechanismu k pravidelnému sběru dat ohledně vražd v kontextu domácího násilí a femicid dle doporučení EIGE zahrnující vytvoření přílohové statistické karty spisu (tzv. karty femicidy), v rámci které budou doporučené statistické kategorie průběžně zaznamenávány. Dále doporučil Ministerstvu spravedlnosti pověřit Institut pro kriminologii a sociální prevenci pravidelným vyhodnocováním anonymizovaných dat ohledně vražd v kontextu domácího násilí a femicid.

Výbor se v rámci jednání zabýval také aktuálním stavem přípravy legislativy v oblasti domácího a genderově podmíněného násilí, zejm. Úmluvou OSN o boji proti využívání informačních a komunikačních technologií pro účely trestné činnosti a novelou vyhlášky Ministerstva spravedlnosti o jednacím řádu pro okresní a krajské soudy umožňující zavedení specializace soudů na trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a trestné činy souvisejícími s domácím násilím. V rámci jednání Výboru byl dále představen „model problem solving justice“, koncept specializovaných soudních senátů pro případy domácího násilí a první komplexní centrum pomoci pro oběti sexuálního násilí v ČR „Port“. V závěru jednání Výbor vyhodnotil Plán činnosti na léta 2022-2023 a diskutoval podněty členů a členek k plánu činnosti na další období.

Bližší informace o Výboru naleznete zde: http://www.vlada.cz/cz/ -121940/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie